'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Nick Viergever

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Nick Viergever.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , , , , ,

Nick Viergever zingt graag. Dat weten we, omdat Nick Viergever met de rest van de selectie van Ajax gefilmd is in een dancing, na de overwinning op Feyenoord (1-4). Ze waren allemaal blij en Nick Viergever gaf de klassieker ‘Het zijn maar kutkakkerlakken’ ten beste.

‘Het zijn maar kutkakkerlakken’ is een vrolijk Amsterdams volksliedje. Van wie het origineel is, is niet meer te achterhalen. Tal van artiesten zongen het al. Maar de bekendste vertolking van deze evergreen is van Jan Vertonghen, uit 2010.

Ik vroeg me direct af wat Sjaak Swart, ook niet vies van een liedje op zijn tijd, van het optreden van Nick Viergever zou vinden, als hij het zou zien. Zou hij erom grinniken? Zachtjes meemompelen? Er een dansje bij doen?

Waarschijnlijk niet.

Ik denk dat Sjaak zijn hoofd schudt, als hij Nick Viergever ziet. Een matige linksachter die veel te blij is dat hij bij Ajax mag spelen. Die zich niet realiseert dat zijn voorgangers zelden juichten, na een overwinning op Feyenoord. Dat ze zich hooguit een klein hupje permitteerden, als ze weer eens een Europese hoofdprijs aan het palmares toevoegden.

Daar, in die dancing, met die microfoon in zijn hand en zijn strot wijdopen, stond Nick Viergever heel erg symbool te wezen voor wat er van Ajax geworden is. Een club die al jaren geen prijzen meer wint en euforisch is omdat men van de kampioen gewonnen heeft.

‘Het zijn maar kutkakkerlakken’, zong hij. En allemaal waren ze blij.

Het blijst van allen was Mitchell Dijks. Die spitste direct zijn oren, toen hij zijn collega aan hoorde heffen. Dijks wist meteen dat hij zich de komende tijd weer kan verheugen op een plaats bij de eerste selectie. Want Nick Viergever gaat Mitchells stoel een paar weken warmhouden, tussen de supporters op de tribune.

Daar kan Nick uit volle borst meezingen.