'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Nederland in Europa

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Nederland in Europa.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , , , , , , ,

“Het werd, het was, het is gedaan”, schreef Maria Vasalis. Dat geldt na 37 regeringsjaren voor Robert Mugabe en na vijf poulewedstrijden voor Feyenoord in de Champions League.

Op Twitter liet het officiële account van Feyenoord, ooit de beste club ter wereld, na ruim een kwartier weten verguld te zijn dat het toch al zeker vijftien minuten stand hield tegen de reserves van Manchester City. Voor even voelde ik me een supporter van De Graafschap.

Op datzelfde Twitter gaf menig supporter na de onvermijdelijke 1-0 van Sterling aan, toch trots te zijn op Feyenoord. Vijf wedstrijden, nul punten, en toch trots. Toen heb ik mijn ogen dichtgedaan en tien minuten zachtjes zitten huilen.

Je zou het bijna vergeten, maar Nederland begon deze jaargang met vijf clubs in Europa. Ajax, PSV en FC Utrecht sneuvelden in de voorronden. Vitesse heeft na vier groepswedstrijden in de Europa League één punt. Eén.

Lang leefden wij Nederlanders in de veronderstelling dat alleen wij wisten hoe voetbal eigenlijk gespeeld moet worden. Há, en we wonnen wel eens wat. Vaak genoeg om de rest van Europa tussentijds met veel ontzag over ons te laten praten.

Maar nu, tijdens de persconferentie voorafgaand aan Manchester City – Feyenoord, nam geen van de Engelse journalisten ook maar de moeite om een vraag te stellen aan Giovanni van Bronckhorst. Zelfs niet hoe we in Nederland denken er weer bovenop te komen. Want allemaal weten ze, dat we er nooit meer bovenop komen.

Misschien wordt het tijd dat we ons met dat lot verzoenen. Laten we onszelf de afgang besparen, en ons de komende jaren niet meer op het Europese toneel vertonen. Gewoon niet meer meedoen. Er is toch geen lol aan meedoen, als je niet kunt winnen.

Na ruim vijftig jaar voetbalglorie, is het definitief over. Dat is niet erg. We houden onze eigen spannende Mickey Mouse-competitie, de herinneringen aan toen we totaalvoetbal speelden, en wijze woorden van Herman de Coninck.

“Want het is goed om ooit iets te hebben gehad.
Het is beter dan nooit iets te hebben gehad.”