'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Manfred Laros

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Manfred Laros.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , , ,

Afgelopen vrijdag liet Manfred Laros zich interviewen door RTV Rijnmond. Niet om over zijn vaak mooie doelpunten te praten. Want Manfred Laros maakt geen doelpunten. Manfred Laros is de Algemeen Directeur van Sparta en hij maakt alleen maar punten.

Het ging over kunstgras.

Er was overleg geweest tussen de zeven Eredivisieclubs die op kunstgras spelen. (Voor de volledigheid: ADO, VVV, Roda JC, Heracles, Excelsior, PEC Zwolle en Sparta.) Manfred Laros vertelde, dat er met deze clubs best te praten is over het afschaffen van kunstgras in de Eredivisie. Wel, zo voegde hij eraan toe, zijn daar dan een paar voorwaarden aan verbonden.

Mijn oren klapperden.

Van deze clubs mag dan in geen enkel stadion het dak meer dicht tijdens wedstrijden. Overal moet met dezelfde bal worden gespeeld. Het gras moet in ieder stadion voortaan precies hetzelfde zijn. En de televisiegelden moeten eerlijker worden verdeeld. Met eerlijker bedoelde Manfred Laros, dat de overige clubs geld moeten afstaan aan de kunstgrasclubs, als beloning voor hun gunst om ons van die vreselijke ondergrond te verlossen. 

Het verbaasde me dat Manfred Laros niet zei dat de kunstgrasclubs ook hadden besloten, dat in ieder stadion voortaan niet meer publiek mag zitten, dan de maximumcapaciteit van het kleinste Eredivisiestadion.

Ik zou niet graag naast Manfred Laros wonen. Die blijkt, als jij thuiskomt na een lange dag werken, ineens een enorme eik in zijn achtertuin te hebben laten plaatsen. Jij belt aan bij Manfred Laros en zegt: “Zeg buurman, die eik hè… die houdt wel erg veel zonlicht uit mijn woonkamer”. Manfred Laros begrijpt jouw probleem. Er is best met Manfred Laros te praten. Hij wil de eik weer laten verwijderen. Maar in ruil daarvoor wil hij dan wel een stukje van jouw tuin.

De dagen van het kunstgras zijn geteld. Manfred Laros weet dat, want hij is niet zo dom als hij klinkt. Wat Manfred Laros en zijn trawanten zich niet realiseren, is dat het kunstgras eraan gaat, met of zonder de clubs die erop spelen.

Binnenkort geeft Gerry Hamstra van SC Heerenveen een interview aan Omrop Fryslân, waarin hij vertelt dat de elf Eredivisieclubs die op gras spelen, bij elkaar zijn gekomen om het over kunstgras te hebben. Ze hebben besloten dat het genoeg is geweest. Met ingang van het seizoen 2018 – 2019 starten zij een nieuwe competitie, waarin uitsluitend gespeeld mag worden op gras.

Volgens Hamstra zijn ook de kunstgrasclubs welkom, mits zij een fatsoenlijke, echte grasmat neerleggen.

De elf clubs stellen daarvoor slechts één voorwaarde. Dat Manfred Laros gaat wieberen.