'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Jan van Halst

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Jan van Halst.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , ,

Jan van Halst is kaal. Een invoelend mens zal zeggen: daar kan hij ook niets aan doen. Maar ik betwijfel of dat waar is. Het zou mij namelijk niet verbazen als Jan van Halst kaal is, omdat hij zich dagelijks de haren uit het hoofd trekt. Dat is namelijk wat ik zou doen, als ik Jan van Halst was.

Gelukkig ben ik Jan van Halst niet. 

Jan van Halst is min of meer de baas van FC Twente. Daar is Jan hartstikke geschikt voor, want Jan heeft veel ervaring als tabletanalyticus, voor de televisie. Jarenlang liet hij ons onwetenden met zijn tablet zien, wat anderen verkeerd deden in de Eredivisie. Met het gemak alsof hij op Tinder potentiële scharreltjes zat te swipen.

“Wat ging er mis bij die eerste goal, Jan.”
“Nou Jack, dat zal ik je laten zien. Op mijn tablet.”

En daar ging Jan weer.

Als baas van FC Twente heeft Jan helaas een probleem. FC Twente heeft namelijk helemaal geen geld voor een tablet. Het moet Jans eerste goede aankoop worden, zodra ze bij FC Twente genoeg statiegeldflessen hebben gespaard.

Nu heeft FC Twente na vier speelronden ook al geen punten.

“Als je blijft verliezen, moet je misschien iets doen”, zei Jan gisteren, na de 1-0 nederlaag tegen Sparta. Je zou denken dat Jan bedoelt: dan moet ik misschien ergens een betere keeper zien te strikken. Maar het ging niet over een betere keeper, of over een spits die ballen in het netje kan leggen. Het ging over trainer René Hake.

“Ik kom al jaren uit het voetbal, René Hake ook. Als je blijft verliezen, dan moet je misschien iets doen. Ik ga nu na de wedstrijd niet allerlei uitspraken doen.”

Dat betekent dat René Hake stevig in het zadel zit, tot ze in de Grolsch Veste een creatieve manier van boekhouden hebben verzonnen, om zijn afkoopsom te kunnen bekostigen.

René Hake snapt dat. Hij is trainer van Twente omdat Twente na het zinloze ontslag van Alfred Schreuder geen geld had voor iemand die er wel wat van kan. En om diezelfde reden mag hij nog even blijven zitten. Tot Jan van Halst genoeg heitjes voor karweitjes heeft, om Robert Maaskant aan te trekken, die eigenlijk gestopt was als coach, maar deze kans natuurlijk niet kan laten liggen.

En zo verdwijnt dan uiteindelijk ook Jan zelf van het Eredivisietoneel. Samen met de rest van FC Twente.