'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Hans de Vroome

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Hans de Vroome

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , ,

Afgelopen maandag werd Hans de Vroome geïnterviewd door Fox Sports. Niet om over Hans’ fluwelen traptechniek te praten. Want Hans de Vroome heeft geen fluwelen traptechniek. Hans de Vroome is grootaandeelhouder van de Go Ahead Eagles en hij trapt alleen maar tegen kasten en tafels, als de club uit Deventer weer eens verloren heeft.

Het ging over het ontslag van hoofdtrainer Leon Vlemmings.

Hans was vooraf waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat het voor zijn imago beter is om het boetekleed aan te trekken. Een misrekening, want Hans de Vroome heeft helemaal geen imago. Sterker nog: vrijwel niemand weet wie deze Deventer Abramovic is.

In het bijna zes minuten durende gesprek, scoorde hij een dikke negen voor zelfreflectie.

Waarom moet Leon Vlemmings wieberen? “We zien”, zei Hans, “nu al een aantal wedstrijden dat het spel er niet beter op wordt. En daarom hebben we op dit moment gezegd: we gaan niet verder met Leon Vlemmings.” 

Als een singelelpeetje op 33 toeren, somde Hans vervolgens op waar hijzelf allemaal schuld aan heeft.

Hij had de trainer aangesteld.
Hij had daar een plan mee voorgehad, dat niet uitkwam.
Het managen van de verwachtingen van de achterban lukte onvoldoende.
Een verwachte professionaliseringsslag was niet gemaakt.
Zijn mooie theoretische verhalen werkten in de praktijk niet.
Hij kreeg mensen niet voldoende in hun kracht.
Etcetera. Etcetera. Etcetera. 

Dat alles verbaasde me, aangezien Hans de Vroome pas een ruime week in functie was als directeur van de Eagles. Maar hij zal de eerste grootaandeelhouder met marionetten niet zijn.

Ik zou niet graag familie zijn van Hans de Vroome. Die vergeet jouw verjaardag en komt niet opdagen. Geen kaartje, geen bloemetje, geen telefoontje, niets. Als je Hans de volgende dag opbelt, blijkt hij vol schuldbesef. Hij biedt zijn excuses aan, zegt dat hij je graag mag en dat hij de ontstane situatie jammer en pijnlijk vindt.

Daarop schrapt hij je uit zijn testament.

Hans de Vroome vindt dat Go Ahead thuishoort in de Eredivisie. De staat van de club raakt hem dan ook in het hart. Zonder dat hij het doorheeft, zitten er echter ook voordelen aan een plek in de marge van het Nederlandse voetbal. Je genereert veel minder media-aandacht en als er eens wat gebeurt wat het vermelden waard is, sturen de grote kranten en televisiezenders altijd een stagiair die maar niet op de enige juiste vraag kan komen.

Of het niet eens tijd wordt.


Edgars leesadvies