'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Eric Gudde

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Eric Gudde. Met alle egards.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , , ,

Hij is al tien jaar de algemeen directeur van Feyenoord en al zo’n negen jaar hoort hij geregeld van de tribunes rollen dat hij moet wieberen. Nu krijgt (een deel van) de harde kern van Feyenoord eindelijk zijn zin. 

Je bent als bestuurder van een topclub al snel de kop van jut, als het een keer wat minder gaat. En bij Feyenoord ging het een keer wat minder. Die keer duurde zo’n tien jaar. Een negatief eigen vermogen van veertig miljoen. Tiende worden in de competitie. Met tien – nul verliezen van PSV. Supportersrellen in Nancy en Rome. Jhonny van Beukering.

Inmiddels is Feyenoord schuldenvrij en kampioen. Maar Gudde is nog altijd niet populair. Wie een wedstrijd in de Kuip bezoekt, hoort uit de richting van vak S regelmatig het volgende liedje:

Erik Gudde, die had een plan
Een stadionplan dat er nooit van kwam
Nu is het tijd, de hoogste tijd
Rot maar op met je wanbeleid

Eigenlijk heeft Gudde alles in zich om een Feyenoordheld te zijn. Hij is lief maar weinig charismatisch. Zijn optredens ogen vooral onbeholpen. Toch is hij, zonder dat je het door hebt, stiekem best wel goed. Een antiheld met een stropdas om. De Jozsef Kiprich van het Maasgebouw.

Het probleem is de Kuip. Gudde wil een nieuw stadion, dat er na jarenlang touwtrekken nu ook echt gaat komen en waarin de directie de duimschroeven bij de supporters verder zal aandraaien. De harde kern wil in de Kuip blijven. Niet omdat de Kuip zo sfeervol is. Maar omdat de harde kern er grip heeft op het reilen en zeilen.

Begin november zwaait Gudde af. De nieuwe kop van jut heet Jan de Jong. Gudde gaat doen waar hij goed in is, op een plek waar ze hem ook heel goed kunnen gebruiken: bij de KNVB. Daar zal hij eveneens onbeholpen en zonder spektakel ruim tien jaar zijn werk gaan doen en alle hoon over zich heen krijgen. Ongemerkt zal hij het Nederlandse voetbal uit het dal trekken. Stapje voor stapje, zoals hij dat ook met Feyenoord deed. Daarna zal hij afzwaaien met een Europese titel voor Oranje, die niemand aan Eric Gudde toe zal schrijven.

Gisteren verloor Feyenoord met tien man van PSV. Niet met tien – nul, maar onterecht met één – nul. Feyenoord is kampioen. Feyenoord staat bovenaan. Eric Gudde vertrekt. Ik ga hem missen.