'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: de pampergeneratie en het dak

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor de huidige pampergeneratie. En het dak van de Johan Cruijff Arena.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , , , , , , ,

Volgens Giovanni van Bronckhorst zou voetballen op de sneeuwvlakte van de Galgenwaard afgelopen zondag, niets met voetbal te maken hebben gehad. Een pijnlijke misser (en niet zijn eerste) die nog maar eens onderstreepte, wat we allemaal eigenlijk al een hele tijd weten: dat hij weinig van voetbal snapt. Voetbal in de sneeuw is puur genieten. Misschien niet als je op het veld staat. Maar wel om ernaar te kijken. Daarom vond ik het jammer dat FC Utrecht – Feyenoord en Sparta – Vitesse afgelast werden.

Voetbal speel je buiten. Op gras. Onder de omstandigheden die moeder natuur voor je in petto heeft. In het zonnetje als de zon schijnt, in de blubber als het plenst. En op een sneeuwvlakte als het sneeuwt. Kicksen aan, oranje ballen en vooruit met die luie donders!

In de sneeuw onderscheiden de kerels zich van de jochies. Strijd om iedere bal. Lange halen, gauw thuis. Buitelpartijen en nare blessures. Daar ga je voor naar het stadion. Zou je denken.

De huidige generatie blijft echter liever met decibelproducerende oorwarmers aan de gashaard bij moeder de vrouw. Dan heb ik het niet alleen over de voetballers – Waarmee je overigens geen medelijden hoeft te hebben. De postbode moet voor aanmerkelijk minder met slecht weer gewoon aan de slag. Maar op sociale media hekelden ook supporters massaal de KNVB, die met de aanvankelijke beslissing om door te laten spelen, niet aan de stadiongangers zou denken. Alsof die supporters in Klondike naar goud moesten gaan bikken.

Het bontst van allen maakten de supporters van Ajax het. Die vonden het onverantwoord om met een vertraagde trein naast een overdekt stadion afgezet te worden.

Levensgevaarlijk!

Geen van die supporters merkte op, dat het publiek door dat dichte dak een unieke voetbalmiddag onthouden werd. Zoals ook kennelijk niemand zich opwindt over de pure competitievervalsing die voetballen onder dat dak is.

Sinds de promotie van Heracles naar de Eredivisie in 2005, moeten we bijna wekelijks aanhoren dat spelen op kunstgras oneerlijke concurrentie is en tot ander voetbal leidt. Maar Ajax en Vitesse schotelen ons al ruim twintig jaar indoorvoetbal voor en iedereen lijkt het wel best te vinden.

Het wordt tijd dat we het verzet tegen kunstgras uitbreiden en dat er een einde komt aan dat veredelde zaalvoetbal. Wieberen met dat dak! Ik wil echt voetbal zien. In de zon en in de hagel. Gespeeld door mannen die van wanten weten. Voetbal onder een dak is niet alleen je reinste competitievervalsing. Er is ook gewoon geen zak aan.