'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Arjen Robben

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Arjen Robben.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , , , , , , , ,

GianLuigi Buffon zwaait af bij Italië. Een interlandcarrière van twintig jaar en 171 interlands eindigde gisteren in tranen. Sport kan wreed zijn en daarom juist zo mooi. Italië gaat niet naar het WK. Zweden wel.

Je krijgt vaak meer sympathie voor goede voetballers, als ze oud worden en van geen ophouden willen weten. De rimpels worden dieper, het loopvermogen minder, maar zolang de techniek er nog is, blijven de supporters kijken, hopend op af en toe nog een vleugje van de magie.

Dirk Kuyt die op zijn laatste benen Feyenoord naar de eerste titel in achttien jaar schoot. Het zou niet half zo mooi zijn, als hij drieëntwintig was en nog een voetballeven voor zich had. Totti die over het veld strompelde: ik kon daar geen genoeg van krijgen. Je zag dat het niet meer kon, en toch hoopte je telkens weer dat hij nog één keer iemand met een geniaal puntertje alleen voor de keeper zou zetten. Andrea Pirlo zou van mij zelfs nog jaren op het veld mogen staan, zonder de bal ook maar aan te raken. Gewoon heel erg Andrea Pirlo staan te zijn. Niets meer aan doen.

Daarom heb ik sympathie voor Wesley Sneijder. Door tot het bittere einde. Zo doe je dat, als je een speler van zijn kaliber bent. Omdat de eerzucht er nog is en omdat je het verdomme nog zo leuk vindt. Omdat je het niet los kunt laten en je tegen beter weten in probeert de tijd een halt toe te roepen. Ik wil Wesley tot zijn veertigste in Oranje. Die andere tien moeten maar een stapje harder zetten, om dat mogelijk te maken.

Nu Italië niet naar het WK gaat en Zweden wel, rijst ook onmiddelijk de vraag of Zlatan volgend jaar mee moet naar Rusland. Het zou mooi zijn, Zlatan op een WK. Al was het alleen al omdat hij Zlatan is. De irritatie op zijn gezicht, omdat het niet meer lukt. En omdat die andere tien er ook niets van bakken. Ik zie dat helemaal zitten.

Arjen Robben heeft het zo ver niet laten komen. Je zou kunnen zeggen: verstandig, zelf je afscheid regisseren. Maar steeds als ik hem bij Bayern zie spelen, bekruipt me een onbehaaglijk gevoel. Zou Robben ook gestopt zijn, als het Nederlands elftal nog zo goed was als in 2010? Ik denk het niet. Arjen Robben is niet gestopt omdat de tank leeg is, maar omdat er voor hemzelf geen eer meer aan dit Nederlands elftal te behalen valt. Hij wil botweg niet meer met ons gezien worden.

Juist nu we hem het hardst nodig hebben, geeft hij er de brui aan. Dat is zijn goed recht, maar ook laf. Mocht het Nederlands elftal de komende jaren een beetje opkrabbelen en onverhoopt het EK van 2020 halen, laat niemand dan beginnen over een terugkeer van Robben in Oranje. Hoe sympathiek we die oude baas dan ook allemaal zijn gaan vinden. Hij heeft het niet verdiend.