'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wereldsterren in moreel kapitaal

Tegen Napoli viel er voor Feyenoord niets meer te winnen, behalve de eer. Het werd een schitterende avond.

Door , in categorie: Column op . Tags: ,

Voetbal is een eindeloos boeiend sociologisch fenomeen, ook wanneer je het stript tot z’n meest basale waarden. Twee gelijkwaardige ploegen (want beiden bestaand uit elf personen) treden aan op een en hetzelfde veld. De teams hebben beiden hetzelfde doel (scoren) en hindernis (elf tegenstanders die dat proberen te voorkomen). Ze moeten zich houden aan dezelfde spelregels, die als universeel, objectief en neutraal worden gezien. In theorie maken beide teams evenveel kans om te winnen. Een sportwedstrijd is een eerlijke krachtmeting tussen twee tegenstanders; winnen is een kwestie van talent, kunde, oefening, samenwerking en doorzettingsvermogen.

Het is de Amerikaanse droom in teamsportvorm: all men are created equal en als je maar hard genoeg werkt zul je als winnaar van het veld aflopen. Voetbal als symbolische representatie van de kapitalistische waarden die dominant zijn in onze westerse samenleving.

Voetbal is net de echte wereld, en in die wereld zijn sommige teams gelijker dan andere. Het scheelt nogal wat of je dagelijks traint op Sportcomplex de Eendracht of de faciliteiten en staff van Ciutat Esportiva Joan Gamper tot je beschikking hebt. Of je teamgenoten Sergio Busquets en Lionel Messi zijn, of Paolo Fernandes en Thierry Ambrose.

De Champions League is voetbalkapitalisme in optima forma. ‘Het miljoenenbal’, die koosnaam klinkt als een gezellig feestje. Maar als je geen Neymar of Christiano Ronaldo heet, maak je bar weinig kans om tot Prom King uitgeroepen te worden. En als je Miquel Nelom of Bilal Başacıkoğlu heet… Nou ja.

Wat doorgaans géén kapitalistisch gedreven keuze is, is clubliefde. Maar gelukkig is sportief en/of financieel succes niet de enige waarde waaraan je als supporter je zelfbeeld kunt ontlenen. Er zijn ook morele gronden; het prijzen van de trouwe supportersaanhang bijvoorbeeld. De mentaliteit van de spelers, de schoonheid van het stadion, het ‘karakter’ van de club.

Feyenoorders zijn goed in het aanboren van die morele waarde. Feyenoorders in de Champions League zijn er wereldsterren in.

Tegen Napoli viel er niets meer te winnen. We dronken thee in de rust om de kou te verdrijven. Mensen mompelden fatalistisch dat dit wel eens de laatste Champions League-wedstrijd van Feyenoord ooit kon zijn. Hand in hand en You never walk alone schalden door het stadion. Bloed, zweet en tranen spetterden in het rond. Het Bengaalse vuurwerk werd ontstoken.

Het werd een schitterende avond.