'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

UEFA ontneemt Ajax Europacups uit de jaren zeventig

Ajax moet zijn Europacups uit de jaren zeventig inleveren. Dat heeft de UEFA vandaag bekend gemaakt, nadat vastgesteld is dat de spelers van Ajax destijds stelselmatig doping gebruikten. In Amsterdam heerst verslagenheid. Juventus claimt inmiddels de Europacup van 1973.

Door , in categorie: Satire op . Tags: , , ,

Ajax moet zijn drie Europacups uit de jaren zeventig inleveren. Dat heeft UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin bekendgemaakt, nadat vast is komen te staan dat de spelers van Ajax eind jaren zestig en begin jaren zeventig stelselmatig doping gebruikten. Ceferin: “Het is een pijnlijke, maar de enige juiste beslissing die wij als UEFA konden nemen. Wat lang door velen beschouwd werd als het beste voetbal dat de wereld ooit gezien heeft, bleek in feite de Firma List & Bedrog aan het werk. En voor valsspelen is geen plaats binnen het Europese voetbal!”

De uitspraak volgt na diepgravend onderzoek van de ethische commissie van de Europese voetbalbond, die sprak met een groot aantal betrokkenen van destijds. Volgens de commissie is klip en klaar vast komen te staan, dat de selectie van Ajax in de jaren zeventig strak stond van de prestatieverhogende middelen.

Het balletje ging rollen, nadat Salo Muller, indertijd de verzorger van Ajax, in zijn onlangs verschenen boek ‘Mijn Ajaxjaren’ verschillende belastende onthullingen deed. Clubarts John Rolink zou de spelers volgens Muller onafgebroken schimmige medicijnen hebben toegediend. Muller wist toen al dat het niet in de haak was, maar heeft altijd gezwegen. Tot nu.

De verslagenheid heerst in de Johan Cruijff Arena. Het gezicht van algemeen directeur Edwin van der Sar is asgrauw, als hij ons over de kwestie te woord staat. Volgens hem heeft het blazoen van Ajax een onherstelbare deuk opgelopen.

“Volgende week komen ze van de UEFA met een bestelbusje voorrijden, en dan worden die bekers met de grote oren alledrie ingeladen. Ik had vanmorgen Sjaak Swart aan de lijn. Die is er kapot van, zoals we er allemaal verschrikkelijk kapot van zijn”, aldus Van der Sar.

Wat er met de bekers c.q. titels gebeurt, is nog niet bekend. Juventus heeft inmiddels een claim bij de UEFA neergelegd, om als verliezend finalist alsnog de Europacup van 1973 toegekend te krijgen. De verwachting is dat Panathinaikos (1971) en Internazionale (1972) snel met een vergelijkbaar verzoek zullen komen.

Salo Muller zelf, die met zijn boek aan de basis van dit alles stond, is “nogal overrompeld door de gevolgen”.

“Ik had niet gedacht dat de UEFA de zaak zo hoog op zou nemen en de ethische commissie een onderzoek zou laten instellen, laat staan dat dit de uitkomst zou zijn. Dit was nooit wat ik voor ogen had. Ik wilde gewoon op mijn oude dag nog even makkelijk veel geld verdienen.”

Of het onderzoek en de uitspraak ook gevolgen zullen hebben voor de nationale titels die Ajax in die periode vergaarde, wordt binnenkort duidelijk, als de KNVB zich over de zaak buigt. Het is niet ondenkbaar dat Feyenoord een verzoek indient om alsnog tot kampioen van 1970, 1972 en 1973 te worden uitgeroepen. Maar vanuit Rotterdam blijft het vooralsnog angstvallig stil.