'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Team Edgars prognose voor het nieuwe seizoen

Voorspellingen van de Team Edgar-redactie. Wie heeft een heldere glazen bol en wie moet het doen met troebel koffiedik?

Door , in categorie: nieuws op . Tags: , , , ,

Het kan niemand zijn ontgaan: de Eredivisie is weer begonnen en de toon voor het nieuwe seizoen is gezet. PSV onderstreept meteen zijn status als het Bayern München van Nederland met een klinkende overwinning op FC Utrecht. Ajax staat na één ronde alweer op achterstand. Maar volgens Lasse Schöne zal PSV de koppositie snel uit handen geven. Niets aan de hand dus. En Feyenoord? Dat lijkt na één speelronde definitief uitgeschakeld voor de titel.

Maar voetbal is voetbal en er kan nog van alles gebeuren. Zowel op het veld als op papier. Daarom laten de redactieleden van Team Edgar hun voorspellende gaven los op de toekomst van het nieuwe seizoen. Wie heeft de beste glazen bol en wie moet het doen met troebel koffiedik?

Vincent Cardinaal
Wie wordt er kampioen? Ajax. Als het na alle investeringen nu nog niet lukt, kunnen ze die club beter opheffen.
Wie degradeert er direct? FC Emmen. Er kwam een olifant met een grote snuit en die blies zo het sprookje weer uit.
Wie promoveert er direct? Sparta.
Ideale romanfiguur? Guus Til, Teun Koopmijners en Michel Vlap.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Royston Drenthe, het waren drie fantastische weken.

Frank Fabian van Keeren
Wie wordt er kampioen? Ik ga altijd maar uit van Ajax, dan kan het hooguit meevallen.
Wie degradeert er direct? VVV. Wieberen met dat droge kurkveld.
Wie promoveert er direct? Sparta.
Ideale romanfiguur? Frenkie de Jong.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: FC Twente, dat financieel vol inzet op directe terugkeer naar de Eredivisie, promoveert niet en dreigt met faillissement als de gemeente Enschede niet met een nieuwe lening over de brug komt. Verder komt er eindelijk een voetballer uit de kast. Ik gok op Kevin Debruyne. (En hij mag me bellen.)

Marcella van der Kruk
Wie wordt er kampioen? Feyenoord – ‘tegen beter weten in’ is een understatement, maar ik kan niet anders dan hopen.
Wie degradeert er direct? FC Emmen.
Wie promoveert er direct? Sparta.
Ideale romanfiguur? Justin Bijlow. Niet als man van vlees en bloed, maar als tatoeage op de rug van zijn broer Joël Bijlow, zijn grootste fan. (En ook ooit spelend bij de club, maar oa vanwege blessures nooit in het eerste elftal.)
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: De bal blijft ook deze jaargang gewoon rond.

Jan van Mersbergen
Wie wordt er kampioen? Kampioen wordt natuurlijk PSV, de gloeilampen kennen geen dimmer!
Wie degradeert er direct? In het land van de hunebedden past geen voetbal, ook al was zo’n stenen kolos waarschijnlijk het eerste doel ooit op ons grondgebied. Emmen vliegt er meteen weer uit met het laagste puntenaantal uit de historie van de eredivisie.
Wie promoveert er direct? Als FCDB-supporter ga ik wederom voor een directe promotie van de Bossche club, vooral omdat er veel te weinig eredivisieclubs zijn met een blauw shirt.
Ideale romanfiguur? Na de documentaire over zijn vader, en mijn geliefde trainer bij Wartburgia, zal kersverse AZ-speler Léon Bergsma dit jaar de speler zijn die ik ga volgen, dat begint nu al in de voorbereiding waarin hij steeds een helftje speelde, afgewisseld met Ron Vlaar die vier jaar terug tijdens het WK een betrouwbare sluitpost was. Dit gaat natuurlijk niet over voetbal maar over de verhouding vader en zoon, en tekenend in de aanloop naar dit nieuwe seizoen was de foto van de presentatie van Bergsma bij AZ en de hand die vader Hans op de schouder van zijn zoon legde.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Met zes potentiële eerstedivisieclubs en een waslijst aan eredivisieclubs op het lagere niveau zal dit eredivisiejaar van een bedroevend niveau zijn, veel korfbaluitslagen, geen club houdt de nul, opportunisme heerst, de eerste divisie op vrijdagavond herbergt beter verzorgd voetbal dan stadion De Oude Meerdijk, Van Donge & De Roo en Rat Verlegh.

Martijn Neggers
Wie wordt er kampioen? Ajax.
Wie degradeert er direct? Fortuna Sittard (Sorry Ludo).
Wie promoveert er direct? FC Eindhoven.
Ideale romanfiguur? Ik wil een roman over het leven van Ruud Gullit. Ruud op de scooter naar de Jumbo, Ruud die op zaterdagmiddag een nieuw laminaatje gaat leggen bij Dick Advocaat, Ruud die een zuurstokkie gaat halen op de kermis – ach, het idee mag duidelijk zijn.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Ik verwacht dat de Champions League saaier zal zijn dan normaal, en dat Juventus hem wint, maar omdat het volledig op conto komt van Cristiano Ronaldo zal eigenlijk niemand er écht plezier aan beleven. Ajax is half november kampioen, en de rest van Nederland zal zijn schouders ophalen. Maar, waar het er écht om gaat, is natuurlijk de Football League Two. Zal het Oldham Athletic lukken om de druk tegen, ik noem een MK Dons, een Colchester United en een Yeovil Town, te weerstaan? En wat gaan het net gepromoveerde Tanmere Rovers doen? Vragen, vragen, vragen, waar we pas na ontelbaar veel ongekende kutwedstrijden een antwoord op hebben. Maar dat is altijd nog leuker dan Cristiano Ronaldo die eigenhandig de Champions League wint.

Nelleke Noordervliet
Wie wordt er kampioen? Feyenoord.
Wie degradeert er direct? Fortuna Sittard.
Wie promoveert er direct? Sparta.
Ideale romanfiguur? De eredivisiespeler die ik in een roman wil verwerken is dood: Frans de Munck, de zwarte panter. Geweldige keeper en heel mooi om te zien. Een rol als Drugskoerier, verbergt bolletjes in zijn fraaie kapsel.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Ajax stelt een vrouw op. Bij wijze van experiment. Men zegt immers dat een bedrijf het beter doet als er vrouwen in de top meedraaien. Socialer, slagvaardiger, meer op samenwerking gericht.

Dirk van Pelt
Wie wordt er kampioen? Ajax (helaas).
Wie degradeert er direct? VVV (alstublieft).
Wie promoveert er direct? Cambuur.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Yassin Ayoub krijgt heimwee. Bij Utrecht kon hij onbezonnen op avontuur en mocht er af en toe wat misgaan. Bij Feyenoord wordt er zelfs bij geslaagde onbezonnen dribbels gefronst. Ayoub heeft geen Kuipvrees, maar gaat gebukt onder de ‘eerst eens normaal doen’-mores in Rotterdam. Hij kan niet onbevangen voetballen en hij is slim genoeg om in te zien dat hij met zijn spelplezier ook zijn grootste wapen verliest.
Vlak voor de winterstop (Feyenoord draait redelijk, Ayoub begint nog wel in de basis, maar wordt zodra het tegenzit meteen gewisseld) doet Ayoub in een post-wedstrijdinterview een onverwachte hartenkreet. ‘Mag ik alsjeblieft weer terug?’ Hij houdt een weemoedig, maar helder betoog waarin hij uiteenzet dat hij weliswaar iets bijdraagt bij Feyenoord, maar dat dat niet in verhouding staat tot het gat dat hij bij Utrecht heeft achtergelaten.
Zijn emotionele verhaal gaat viral. Voetballiefhebbers van over de hele wereld genieten van Ayoubs liefde voor het spel. Van Seumeren trekt vlak voor het verstrijken van de wintertransferperiode de portemonnee. Mark van der Maarel haalt Ayoub hoogstpersoonlijk op uit Rotterdam en met de weer opgebloeide Yassin in de gelederen, weet Utrecht zich in de tweede helft van het seizoen alsnog te kwalificeren voor de voorronde van de Europa League.
Feyenoord verliest ondertussen de bekerfinale van – gek genoeg – PSV. Ajax wordt kampioen. Zakaria Labyad (inmiddels helemaal geslaagd in Amsterdam) haalt zijn oude teamgenoot Ayoub over om ook bij Ajax te tekenen. Yassin verkast naar Amsterdam één dag voordat Labyad zelf bij Club Brugge tekent.
Yassin Ayoub verscheurt na een zakelijke overwinning op FC Emmen zijn contract en wordt fulltime dichter. Of landschapschilder. Dat kan ook. Utrecht kwalificeert zich voor de pouleronde van de Europa League en loot naast Zenith ook Sevilla.

Aafke Romeijn  
Wie wordt er kampioen? PSV.
Wie degradeert er direct? FC Emmen (helaas…)
Wie promoveert er direct? NEC (wishful thinking)
Ideale romanfiguur? Mark van Bommel! Ik krijg maar geen genoeg van PSV’ers die terugkeren op het nest. Heeft toch een beetje die Odyssee-factor.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Ajax staat in de winterstop niet bovenaan en gaat uit paniek meer geld uitgeven dan Estelle Gullit in de PC Hooft.

Lucas de Waard
Wie wordt er kampioen? Ajax. Prompt laten ze stropdassen drukken met een kroon erop, verwerken ze diamantjes in de kicksen en voor het seizoen 19/20 worden er gouden uittenues gemaakt. In dat seizoen worden ze 4e.
Wie degradeert er direct? Dat luistert dit jaar dusdanig nauw dat ervoor gekozen wordt de onderste vier allemaal naar de Keuken Kampioen Divisie te trappen en de eredivisie in te krimpen naar veertien clubs. En anders FC Emmen.
Wie promoveert er direct? Sparta.
Ideale romanfiguur? Dat moet toch Lasse Schöne zijn. Ik heb een zwak voor Lasse. Het is een heel intelligente, sympathieke vent, maar elk jaar vertilt hij zich aan een staaltje hooghartige Ajax-attitude (‘PSV zal nu wel zenuwachtig worden. Wij worden kampioen’), wat duidelijk helemaal niet bij hem past. En dat krijgt hij dan als een boemerang terug. Dat is komisch, en het wordt hoog tijd dat ik eens een komische roman zonder dood en geweld ga schrijven.
Voorspelling voor het nieuwe seizoen: Van Bommel blijkt een uitzonderlijk goede trainer. Geen satire hier, dit meen ik oprecht. Ik heb daar heel veel vertrouwen in. Helaas wordt hij geen kampioen in zijn eerste jaar, want dat vermaledijde Ajax weet ineens wat slim inkopen is.