'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Team Edgars Groot Winterboek

Team Edgar recenseert Team Edgar. Geheel volgens de nieuwe mode, zonder sterren te geven. Gewoon, het lijstje met onze twintig favoriete artikelen in willekeurige volgorde. Veel leesplezier!

Door , in categorie: Column op . Tags: , ,

Het jaar was lang, en zelden zat het mee in de voetballerij. Team Edgar viert haar halfjarig bestaan, en de gestage groei van ’s lands jongste literaire voetbalwebsite. Wát? Een half jaar pas? Jazeker! Vijf maanden zelfs, om precies te zijn. En over dat halfjaar zetten wij onze favoriete verhalen nog eens voor u op een rijtje. In willekeurige volgorde, natuurlijk. We zijn namelijk niet helemaal gek geworden. Om nog maar eens met een van onze grote muzes te spreken: ‘Haben Sie eine Stunde?’

Lucas de Waard schreef een verhaal over Raffie van der Vaart, die een existentialistische crisis beleeft, terwijl hij midden in de nacht, in Denemarken, terwijl hij zit te kakken. Een paar maanden later beschreef hij, met verve, al zeggen we het zelf, de pijnlijke ondergang van Dennis Bergkamp. Of, zoals Brederode zou zeggen: ‘Het kan verkeren.’

Frank Fabian ‘Wieberen!’ van Keeren ging begin dit seizoen naar zijn wekelijke afspraak bij de AA, en trof daar, geheel tegen zijn verwachting, Aad de Mos aan. Eigenlijk had hij het kunnen weten: als je de europacup wint met KV Mechelen, dan moet je wel bezopen zijn. Er moesten een hoop mensen wieberen, maar het meest van iedereen moest Mark Rutte wieberen. Niet omdat ‘dat tikkie’ van duizend euro nooit betaald is, maar omdat ie te veel stond te lachen.

Uit de categorie opinie: Aafke Romeijn schreef over het probleem van het vrouwen-wk. Waarom het succes én nodig was, én maar matig beklijfde. Een pijnlijke maar heldere conclusie. Ook uit de koker van Romeijn: een heerlijk verhaal over de namen van voetbalclubs (Spoiler: Stort Sport).

Ook Martijn Neggers tikte er lustig op los, deze eerste seizoenshelft. Zo vond hij het zijne van de teloorgang van Harry Vermeegen en het Nederlands Elftal. Er ging, uiteraard, nog meer teloor. De carrière van van Mario Been bijvoorbeeld. Hij opende ‘Mario Time Fopartiekelen’ een fopwinkel in Spijkenisse.

Vincent Carinaal, de literaire Michiel Breuer, schreef dit seizoen de ene tirade na de andere, over wat hem aan het hart ging. Bijvoorbeeld een prachtig verhaal over Michel Preud’homme, de  gedroomde opvolger van Phillip Cocu. Of over zíjn Sparta. Een smeekbede aan Louis van Gaal.

Feyenoorder en non-fictieredacteur Marcella van der Kruk bekeek het jaar met tranen van ontroering in haar ogen. Haar Feyenoord werd kampioen, en brandde af in de Champions League. Maar, dat legioen, hè. Dat legioen… Ook schreef ze een uiteenzetting over de problematiek bij Oranje, en over hoe Nee is niet genoeg van Naomi Klein het Nederlands elftal erbovenop zou kunnen helpen.

Jan van Mersbergen schrijft alle woensdagen over zijn favoriete voetbalclub: ASV Wartburgia. In de volksmond heeft de rubriek al vele namen gehad: ‘The W-files’, ‘Wartburgia Woensdag’, of zelfs ‘Leven en Lijden met ASV Wartburgia’. Hij schreef een prachtig verhaal over twee jongens die hun vader verloren.

2017 was het jaar van Arjen Robben. Het afzwaaien van De Grote Hoop in Zeer Bange Dagen. We heb ben een nieuwe Arjen nodig. En wel nu. Teddy Tops schreef een vacature.  Niet veel later slenterde ze over Hoog Catherijne, en zag ze de vervreemdende lancering van de VIVA 2018. 

Een van de grootste verrassingen in de voetballerij was niet de transfer van Virgil van Dijk, of de opkomst van Dylan Vente en Frenkie de Jong. Die eer gaat naar de voetbalverhalen van the one and only Tim Notten. Grootmeester in semi-geile voetbalverhalen. Een ingesneeuwde Dick en Ruud? Geen enkel probleem. Triootje met Mark van Bommel? Consider it done.

En dan, een bericht waar wij alleen maar zeer gelukkig van kunnen worden. We hebben een goed vermoeden dat het huwelijksaanzoek van Nick Hoekman aangekomen is bij Lieke Martens. Ze heeft nog geen ja gezegd, maar óók nog geen nee. We houden hoop! Voor wie we minder hoop hebben? Voor Iker Casillas. En die godverdomde kloteteen van hem!

Tot slot: speciale dank voor de prachtige gastbijdragen die we gehad hebben deze seizoenshelft. En een klein bedroefd maar eervol knikje naar Appie Nouri. 

Het was ons een waar genoegen. Fijne winterstop, en tot in 2018!