'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Release op Hoog Catherijne groot succes

Teddy Tops was bij de release van VIVA’18 op Hoog Catherijne en sprak een vlogger, twee zwervers en een roedel verwarde huisvrouwen.

Door , in categorie: Column op . Tags: , ,

#FIFA18. More Than A Game.

Een bericht gedeeld door EA SPORTS FIFA (@easportsfifa) op

“Mama, mogen we straks nog even naar Hoog Catherijne?” said no one ever. Tot nu. Alle grote voetballers uit Ierland waren aanwezig bij de release van het allernieuwste bordspel VIVA’18. Samen met tientallen verwarde huisvrouwen speelden zij op het vreemdste station van Nederland de allereerste ronden op het bordkartonnen kunstgras. Met kleine poppetjes die er nog net iets levensechter uitzien dan in de vorige editie, kan wel degelijk gescoord worden. De knieën van de spelers bewegen door middel van hyperkleine scharniertjes en de kopbewegingen zijn nog subtieler gemaakt. Een poppetje dat het snelst is uitverkocht is de Nouri, die sinds deze editie meedoet.

De eerste ronde begint wat tam, de voetballers die aanwezig zijn proberen er wat leven in te krijgen door aanmoedigende yel’s te schreeuwen. Dit verwart de verwarde huisvrouwen alleen nog maar meer, waardoor zij in de eerste ronde al uitgeschakeld zijn en naar huis worden gestuurd met een goodiebag vol rubbersnippers en het nieuwste geurtje van Neymar.
Bekendste bordspel-youtuber Gerry is ook aanwezig bij deze grootse release. “Ik ben er ook gewoon bij”, giert Gerry in zijn telefoon. Hij heeft al wat talent gespot op Hoog Catherijne en vlogt er lustig op los.

Alle jongens (en meisjes) zijn in opperste concentratie bezig, ze zitten in vierhoeksformatie aan bureau’s waar als de bel gaat steeds iemand anders tegenover ze komt zitten. Na elke ronde valt er een team af. Het best verkochte spel van de wereld is iedereen wel bekend, maar je ziet een aantal van de spelers toch moeite hebben met de nieuwe features van deze editie. Zo hebben de makers de duurste spelers naar aanleiding van de laatste transfers ook groter gemaakt dan de rest, waardoor het bord af en toe een beetje kantelt wanneer een van hen in het spel gebracht wordt. Ook is de prijs per poppetje verschillend, afhankelijk van de daadwerkelijke som die voor hen is neergeteld. Het lastige hieraan is dat de bal automatisch ook de kant oprolt van het duurste poppetje in het spel. Sommige spelspelers lijken dit oneerlijk te vinden, maar meestal zijn dit de spelers met een goedkoper team.

Op Hoog Catherijne zitten twee daklozen op een bankje voor zich uit te staren. Ze hebben het over de commercie en zien vol ongeloof aan hoe er tassen met plastic, rubber en bordkarton over de toonbank vliegen. Voor sommige poppetjes worden honderden euro’s neergelegd, voor een Ierse speler een stuiver. Gerry gaat naast de daklozen zitten en richt zijn telefoonscherm op zichzelf en de zwervers. “Ik zit hier naast twee mannen, wat vinden jullie van dit spektakel, mannen?” De een mompelt iets over commercie, terwijl de ander in zijn broek plast.

Na afloop spelen de Ierse voetballers nog een toernooitje tegen het winnende team. Het winnende team wint ook van de Ieren.