'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Oproep: maak Malacia Instafamous

‘Ik Insta dus ik besta’: hét credo van 2018 indachtig zijn de 16.000 volgers die Tyrell Malacia heeft er veel te weinig. Marcella is fan van de dansende linkervleugelverdediger en doet een oproep.

Door , in categorie: Column op . Tags: , , , ,

“Vandaag Een 3-jarig contract getekend bij Feyenoord” ?⚪️⚽️?? ?

Een bericht gedeeld door Tyrell Malacia (@tyrellmalacia) op

In de jaren negentig stuurde ik een brief naar Henke Larsson waarin ik hem om een handtekening vroeg. Het was een cadeau voor een vriendinnetje. Een week of twee later lag er een envelop in m’n brievenbus met twee getypte antwoordbriefjes, een voor haar en een voor mij, en een gesigneerde foto.

Ik stel me voor voetballers er in de kleedkamers soms over pochten: ‘Ik had vandaag wel twintig brieven van fans’. ‘En ik een hele postzak!’ ‘Mijn hele brievenbus zit stampvol.’

De brieven en postzakken van toen zijn de volgers en likes van nu. Een beetje voetballer weet een miljoenenpubliek te bereiken op Instagram. Voor minder dan 50.000 likes per post komt Robin van Persie (4 miljoen volgers) z’n bed niet uit. En waar de vraag wie de beste voetballer ter wereld is nog discussie op kan leveren, is er op Instagram één onbetwiste voetbalkoning: Christiano Ronaldo (120 miljoen). Neymar (88m) en Lionel Messi (86m) volgen op gepaste afstand. Voetballer zijn anno 2018 samengevat: ‘Ik Insta dus ik besta’.

Dat alles in acht nemende, is er een grove onrechtvaardigheid gaande in het Rotterdamse: Tyrell Malacia heeft slechts 16.000 volgers op Instagram.

Dat is weliswaar meer dan generatiegenoot Lutsharel Geertruida, maar van de huidige selectie hebben verder alleen derde keeper Ramon ten Hove en Tonny Vilhena (want: privéaccount) minder volgers. Nog stuitender: Renato Tapia heeft er ruim twintig keer zo véél.

Tyrell Malacia, de jongeling met de voornaam als van een bokser en de achternaam als van een danser, hing na zijn droomdebuut tegen Napoli kotsend boven de wc in de kleedkamer van spanning en inspanning. 16.000 volgers is alsof je op dat moment tegen hem had gezegd: volgende keer nog iets beter je best doen, jochie.

Tyrell is het heerlijkste wat Feyenoord ons dit seizoen te bieden heeft. Die jongen heeft meer spelvreugde in z’n kleine teen dan Michiel Kramer in z’n 1 meter 95. Hij is fel, snel, sterk, speelt met durf, danst en dartelt naar voren, strooit met mooie passes en solide ingrepen. Als hij voor de camera staat zien we een rustige jongen zonder spoortje onzekerheid; nu al op en top prof. En in zijn ogen glinstert jeugdige bravoure. In een filmpje van FeyenoordTV van januari 2017, met als titel Even voorstellen, krijgt de toen 17-jarige Tyrell de vraag wat hij van het trainingskamp vindt. Zonder blikken of blozen: ‘Ja, het gaat goed. Het eten is goed, het hotel is goed, de weersomstandigheden zijn goed, de vrouwen zijn goed’. Supporterswebsite FR-Fans verkoos hem al drie keer tot Man van de Wedstrijd. (Hij speelde er tot dusver acht.)

Het kan zo niet langer. Tyrell Malacia verdient meer dan 16.000 volgers. Hij verdient Instafame. Dus hierbij een oproep: laten we, vandaag nog, allemaal naar @tyrellmalacia gaan en op VOLGEN klikken. Dan maken we de wereld een iets rechtvaardige plek.