'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Ode aan het supporterskoor

‘Sylvie heeft een broer in Amsterdam’, en andere pareltjes. De Twaalfde Man is eigenlijk een singersongwriter die nog ontdekt moet worden, althans dat vindt onze redacteur Teddy Tops.

Door , in categorie: Column op .

Ik heb van die vrienden die singersongwriter zijn. Die zijn zowel singer als songwriter, en dat mag dan aan elkaar. Nu heb ik daar geen problemen mee verder, allerminst zelfs; meestal leveren die vrienden de mooist geklonken avonden op. Vaak wordt vergeten dat de twaalfde man dat ook is – een singersongwriter. De pareltjes die wekelijks door arena’s schallen. Altijd innovatief, soms actueel, vaak op rijm, af en toe zelfs taboedoorbrekend. Nu en dan ook taboebevestigend, maar die wil ik even buiten beschouwing laten.

Ik zag in mijn tienerjaren (zo jong ben ik) de tranentrekkende voetbalfilm Green Street Holigans, met Frodo als beginnend voetbalhooligan. Het is maar goed dat hij die gigantische schuiten niet in voetbalschoenen hoefde te wringen. Wel moest de altijd verbaasde acteur in deze film uit volle borst meezingen. Het lijflied van voetbalclub Westham United, hoofdrolspeler in deze film, is volgens de overlevering sinds 1920 Bubbles. Compleet met echte zeepbellen vult dit lied wedstrijd na wedstrijd het stadion, met de prachtige tekst:

I’m forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky

Then like my dreams they fade and die
Fortune’s always hiding
I’ve looked everywhere
I’m forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air

Gevolgd door het scanderen van UNITED. Geweldig nummer dat in de Tweede Wereldoorlog hoogtijdagen vierde door zijn hoopgevende tekst, in 1919 door Burr & Campbel uitgegeven. Ook al knappen de zeepbellen net zoals mijn dromen, lossen ze in het niks op, we blijven mooie bellen blazen. Voor altijd. 

Ken uw klassieken
Ze zijn niet allemaal zo ontroerend – toegegeven. Maar er zitten pareltjes tussen. Zo laat de singersongwriter De Twaalfde Man zien dat hij zijn klassieken kent, in bijvoorbeeld een vrije vertaling van Dean Martin’s That’s Amore:

When the ball, hits the net
Who’s the scorer, I bet
That’s Zamora

Taboedoorbrekend
De schrijver van de volgende tekst stilgestaan bij zowel de zwartepieten-discussie als gendergelijkheid toen hij zijn hyperactuele song schreef:

De keeper van Den Haag, van Den Haag, van Den Haag
De keeper van Den Haag die heeft een dildo in zijn maag.
Dat is toch, dat is toch, dat is toch niet gezond,
Zo’n dildo, zo’n dildo,
Zo’n dildo in je kont

Innovatief blijken ze te zijn, vooral als hen iets wordt verboden. Zo schalde er ooit iets lelijks over Sylvie door de velden. Omdat dit helemaal niet aardig was voor de Sylvie in kwestie, besloten ze er Sylvie heeft een broer in Amsterdam van te maken. De kern van de originele tekst vervaagd bij het baanbrekende timbre van deze nieuwe vondst.

Altijd actueel
Toen Dick Jol door de enige echte Jaap Jongbloed (TROS’ Deadline) werd beschuldigd bij zijn groenteboer Toto te hebben gespeeld op wedstrijden die hij zelf moest fluiten, zong men in de eerstvolgende wedstrijd in Utrecht volborstig: Dick Jol die kent de uitslag al.

Een stukje duiding
De Twaalfde Man is nooit te misselijk om een stukje duiding de wedstrijd in te brengen. Dat kun je terughoren in liedjes zoals Pieter Huistra, je moeder is een Fries, je moeder is een Fries, je moeder is een Fries bij een wedstrijd tussen Heereveen en FC Groningen, of het in Nederland altijd toepasselijke En wie niet springt – die heeft het koud. Of wat dachten we van het verhelderende lied over Ajax: Ajax is een wasproduct! Ajax is een wasproduct!

De meer absurdistische teksten komen we ook tegen, in liederen als Farfan! Farfan! Je moeder is een man! Wow! Huh! Wacht! Jaja, dat het allemaal kan, in de koren van De Twaalfde Man. Of het bizarre schema in Boulahrouz je moeder is een hoer, je vader rijdt kameel en je zus die heeft een snor?

En zo kunnen wij nog wel even doorgaan. En dat gaan wij waarschijnlijk ook. Want zolang De Twaalfde Man zijn stemgeluid mee de arena in mag nemen, zal er worden geschald. Zullen de grassprietjes trillen. Zullen de rijmschema’s met een korreltje zout worden genomen.

Hieronder een prachtig voorbeeld van een Pools voetbalveld, waar de Poolse jeugd speelt. Alle vakken zijn leeg behalve die ene. Daar zit hij: de singersongwriter in hart en lever. De Twaalfde Man. De keel gesmeerd. De instrumenten in de fik gestoken. De blikken op oneindig, of in de hand.


Edgars leesadvies