'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Mooiste voetbalmoment van 2017

Nick Hoekman maakte de balans op en kwam tot de conclusie: het mooiste voetbalmoment van 2017 speelde zich af in de Kuip. En op Woudestein. Een contemplatie.

Door , in categorie: Column op . Tags: , , , , ,

Ik vroeg het mezelf hardop af. Wat vond ik leuk afgelopen jaar? Vers in het geheugen lag voor mij de knotsgekke en krankzinnige Borussia Dortmund – Schalke’04 van een paar weken geleden, erg vermakelijk. De thuiswedstrijden van Ajax in de Europa League, waarin de tegenstanders door de equipe van Peter Bosz over de knie werden gelegd. De uitwedstrijden van Ajax in de Europa League, waarin de Amsterdammers door de tegenstanders over de knie werd gelegd, maar toch op Houdini-achtige wijze wisten te ontsnappen. Het huilen van Buffon, tijdens zijn laatste interland voor Italië; pure emotie kan soms zo mooi zijn.  

Emoties kunnen gebeurtenissen onvergetelijk maken. Mijn mooiste voetbalmoment van 2017 is er daarom ook eentje die werkelijk doordrenkt is van emotie: het kampioenschap van Feyenoord. Of eigenlijk, de week vóór het kampioenschap. Het allerleukste aan dit historische kampioenschap, was de legendarische ‘net niet kampioenswedstrijd’ tegen Excelsior, een week eerder.

Het kon eigenlijk niet meer mis gaan: de aanstaande kampioen tegen laagvlieger, stadsgenoot en zusje Excelsior. Dat Ajax een jaar eerder in een soortgelijke pot in de Achterhoek het kampioenschap verspeelde aan PSV, daar werd in Rotterdam om gelachen. Dat Excelsior in 2007 AZ van het kampioenschap hield, ach, ook daar werd in Rotterdam om gelachen. Nee, Feyenoord ging tegen Excelsior gewoon het kampioenschap pakken. Toch?

De Kuip stroomde vol voor de kampioenswedstrijd die niet eens in de Kuip, maar op Woudestein gespeeld werd. Bij de NOS vonden ze dit blijkbaar zó bijzonder, dat op een livestream te zien was hoe Feyenoord supporters op een groot scherm in de Kuip naar Feyenoord aan het kijken waren. En die livestream, dat is voor mij het mooiste voetbalmoment van 2017.  Laat ik het even duidelijk maken, Feyenoord is gewoon terecht kampioen. Laten we eerlijk zijn, wanneer je als ploeg boven Ajax weet te eindigen, dan ben je meer dan terecht kampioen geworden.

De stream liep een seconde of dertig achter, en bij elke gemiste kans van Feyenoord of doelpunt van Excelsior keek ik weer even naar de livestream. En daar liepen de emoties steeds hoger op, mijn beeldscherm vulde zich steeds vaker met vloekende, huilende en tierende Feyenoorders. Op de een of andere manier word ik heel vrolijk van woedende Feyenoord supporters, blijft een prachtig plaatje. Dit kon toch helemaal niet? Ging het kleine zusje Excelsior nu het kampioensfeest van Feyenoord verstoren? Excelsior bleek ineens geen schattig klein zusje meer, maar een puberende stiefzus. Het ongeloof en teleurstelling droop van de gezichten.

En natuurlijk, de rest van Nederland wist op dat moment al: dit gaat Feyenoord een week later tegen Heracles gewoon rechtzetten. Maar toch, dat er tot die wedstrijd elke ochtend een tiental Feyenoorders wakker werden met een ‘Feyenoord landskampioen 2016/2017’ tatoeage prijkend op hun bovenarm, dat idee vond ik echt heel amusant.