'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Maradona raakt de fles (niet)

Teddy Tops zag een reclame voorbij komen, en verslikte zich in haar biertje. Schiet Diego Maradona daar nou echt geen enkel flesje Bavaria 0.0 om? En zingen ze nou Life is Life of Live is Life? En waarom eigenlijk? Vraagtekens, weinig antwoorden.

Door , in categorie: Column op . Tags: , , ,

Che Diego, mañana es lunes y perdió Boca…

Een bericht gedeeld door Diego Armando Maradona ? (@diego.maradona10) op

When we all give the power, we all give the best
Every minute of an hour, don’t think about a rest
When you all get the power, you all get the best
When everyone gives everything, and every song everybody sings
Then it’s life
Lalalalalala,
Live is life

Een balletje achteloos hooghouden terwijl je een Napoli shirt draagt, het kan iedereen zomaar overkomen. Live is life, immers. In het leven van Diego Maradona betekende dit ooit een viraal filmpje. Prachtig om te zien: dat atletische lichaam dat op het ritme van het net zo legendarische liedje deinst. De bal wipt van de ene knie naar de andere, zonder dat we ook maar een druppeltje zweet op de grootheid zijn wildbehaarde kruin kunnen ontdekken. Hup, daar gaat de bal, op zijn hoofd, hij houdt zijn lederen vriend nauwlettend in de gaten, vanonder zijn borstelige wenkbrauwen. Al met al een korrelig filmpje dat dateert uit mijn geboortejaar 1989, van twee minuut vijftig – een schamele drie miljoen keer bekeken.

Marco van Basten maakte ooit reclame voor Bavaria, met een epische opera op de achtergrond hield hij de bal wat hoog, waarna hij met een boogje hupla het bierflesje raakt dat een onoplettende supporter had laten slingeren midden in de arena van San Siro. Marco werpt een frisse, guitige blik in de camera die doet vermoeden dat dit een one taker moet zijn geweest. Het biertje is nog heel. Anders zou het zonde zijn. 3300 keer bekeken.

O, maar het leven is het leven. En Maradona weet dat als geen ander. Maar wat hij ook blijkt te weten, is dat biertjes drinken helemaal niet zo goed voor je is. Dus toen Bavaria vroeg: ‘Zeg Diego. Zullen we dat filmpje nog eens doen, van toen ooit, met dat nummer eronder, en die balancerende ballen, dat al viral ging voordat we wisten wat dat betekende?’ Antwoordde Maradona: ‘Vooruit. Maar alleen met 0.0 bier. Want alcohol maakt meer stuk dan je lief is, en het is toch niet meer van deze tijd om een sporter reclame te laten maken voor een biermerk?’

Zodoende horen wij Opus weer op onze televisies voorbij komen, en zien we hoe het Diego ondertussen vergaat. Het opgezwollen lichaam van de oude man slaat al piepend en puffend putten in het pas gemaaide veld, terwijl hij zich op de bal stort. Af en toe raakt hij de bal nog wel, maar het stukje waar hij daadwerkelijk een doelwit raakt ontbreekt in het filmpje. Een harde knip, een bierflesje valt om, de legende lacht zijn tanden bloot in de camera, terwijl zijn voetbalshirtje om zijn pens straktrekt.

Het leven is het leven, alleen wordt het allemaal iets slapper en dikker en minder doeltreffend naar het einde toe.
Lalalalalala.


Edgars leesadvies