'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Lieve Arjen

Nick Hoekman schreef een hommage aan Arjen Robben. Een aubade. Een brief vol lof en liefde. En vol ehh, nouja. In elk geval strookt het lekker met de tijd van het jaar (spoiler: Halloween).

Door , in categorie: Column op . Tags: , , , , , , ,

Lieve Arjen. Ik ben zo vrij om je in deze ode aan jou te tutoyeren. Oké, het moet gezegd: onze relatie begon wat stroef, tijdens je periode bij PSV voelde ik soms bittere tranen opkomen wanneer ik je in dat gestreepte shirt zag spelen. En, lieve Arjen, diep van binnen zul je dat zelf ook wel gevoeld moeten hebben. Bij Chelsea raakte ik je even kwijt.

Maar, lieve Arjen, dat was vooral mijn eigen schuld. Ik was drukker met meisjes en stappen, dingen die elke jongen van die leeftijd doet. Dat wil niet zeggen dat ik niet aan je dacht hoor, stiekem keek ik je terug, tijdens ‘Match of the day’, dan genoot ik intens wanneer je de verdediging van Newcastle United weer eens compleet dronken speelde. Maar wel altijd stiekem, met de gordijnen dicht, je mocht toen nog niet openbaren dat je Arjen Robben fan was. Alsof je bekende dat je als jongen best lekker ging op de muziek van Marianne Weber, dat gezichtsverlies durfde ik toen niet te nemen.

Bij Real keek ik soms, heel laf, even de andere kant op. Het deed me pijn, lieve Arjen, ik durf te bekennen dat we de pijn van je blessures samen gedeeld moeten hebben. Maar, lieve Arjen. Wat was ik toen nog jong en naïef. Nu, bij Bayern en dankzij al je wedstrijden voor Oranje, nu kom ik er voor uit, ik ben een Robben fan.

Ik wil je bedanken, lieve Arjen, voor de wedstrijden die je hebt gespeeld voor ons Oranje. Jij, die ons avontuur in Brazilië hoogstpersoonlijk naar een hoogtepunt hebt gebracht. En daarvoor, lieve Arjen, wil ik je bedanken. Niet alleen met woorden, maar ook met een gebaar. Ik ga je een cadeautje geven, eentje met betekenis.

Voor jou ben ik afgereisd naar Porto, om op de koffie te gaan bij je oude vriend Iker. Na de koffie heb ik hem overmeesterd, om hem vast te binden zodat ik zijn teen kon amputeren. Dé teen, de teen uit de finale. Voordat ik met een bot mes aan de slag ben gegaan, heb ik hem vastgebonden en verplicht zestien uur naar een filmpje laten kijken. Het was de befaamde 1-5 die jij maakte tegen Spanje, met deze actie op film heb ik onze Spaanse vriend gemarteld.

Daarna kwam de slager in mij naar boven en heb de teen verlost van het lichaam dat ons heeft weerhouden van de eerste gouden plak op een wereldkampioenschap voetbal. En die teen, lieve Arjen, die teen is voor jou.

In een weckpot, op sterk water.

Plaats hem in je IKEA vitrinekast naast de aandenkens die je overhield aan de gewonnen Champions League finale met Bayern München, of de vele landskampioenschappen die je mocht winnen met PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München. Koester deze teen als aandenken, als een van de belangrijkste relikwieën uit je rijke voetballoopbaan.

Koester het, zoals ik alle vrouwen die me hebben gedumpt in de diepvries bewaar, maak van een negatief gevoel iets tastbaars. Lieve Arjen, het is je gegund. Bedankt, namens het Nederlandse volk.

Xxx

Nick.