'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Lampegats thuis-conflict: een drieakter

Over gekke pakjes, Suarez op de gevel en een februari-avond op Stratumseind.

Door , in categorie: Column Satire op . Tags: ,

 

Het sneeuwt zachtjes confetti en weersomstandigheden als de trein vanuit het Noorden station Eindhoven binnenrijdt. Van de stiltecoupé hebben ze niet veel heel gelaten. Overal bierblikjes, en toen Tom over die vierzits heen sprong nam hij per ongeluk een uitklaptafeltje mee. De conducteur is verkleed als zichzelf, iedereen maakt hier een opmerking over. Als ze naar de stationshal afdalen liggen er overal doodgetrapte frikandellen en plasjes bier of plas. Olivier spuugt in de mond van een meisje die verkleed is als geil meisje, en opent een nieuwe halve liter. Trekt zijn soldatenkostuum recht. Stratum is nog een end. Iemand roept “PSV” en “Kampioenen ole ole”. Dat zullen we nog weleens zien, denkt Tom, ajacied in hart en lever. Het voelt alsof er vandaag gespeeld gaat worden. Met een andere bal, weliswaar. Hij trekt zijn riem iets strakker, en richt zijn blik op oneindig. 

—-

Sam en Frank zijn verkleed als de Jipjip’s van Sesamstraat, ze drinken een biertje met allebei één hand uit hun pak. Ze moeten erg hard praten, het is druk in de uitgaansstraat waar trompetgeschal en dronken gelal overheerst. Het biertje verdwijnt in de grote monden van de Jipjip kostuums. Daarbinnen bevinden zich hun eigen monden. Als verkleden een wedstrijd was zouden zij winnen. Twee nul.
“Op het laatste jaar!”, proosten ze luid.
“Op het laatste jaar!”
Het is een soort van traditie aan het worden.

—-

“Als wie ben jij?” Vraagt een man aan een jongetje, verderop in de drukke caféstraat.
“Suarez”, slist het jongetje terug. De man kijkt vreemd op. Als Suarez? Hoe durft het jongetje wel niet, in zijn Lampegat? De man merkt dat hij plotseling overkookt van woede en haalt Twitter er subiet bij. Samen bijten ze het jongetje in zijn nek. In zijn schouder, in zijn zij. Hardop lachend en bierschuim klotsend bijten ze, totdat er niets meer van het jongetje overblijft. Als ze overeind komen zien ze zes Barbapappa’s hun kant op komen. Het jongetje is al op. In Café ’t Lempke drinken ze zich een stuk in de kraag. En nog een. En nog een. Ze beloven elkaar eeuwig trouw, Twitter en de man.

“Als wat ben jij eigenlijk”, vraagt Twitter aan de man.
De man kijkt naar zijn handen.
“Ik ben een beetje als het WK.” mompelt de man.

Ze tongen in een steegje en vergeten elkaars naam.