'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Juichen als Harry Kane

Nog voordat Vincent Janssen één goal gescoord had voor Fenerbahce, werd hij gesommeerd om een juichfilmpje en een juichfoto op te nemen. Maar juichen, dat had hij verdomme al lang niet meer gedaan. Hij was het eigenlijk een beetje vergeten. Een kort verhaal van Martijn Neggers.

Door , in categorie: Satire op . Tags: , , ,

‘Ze vroegen of ik een filmpje wilde opnemen,’ fluistert Vincent in zichzelf, in de de badkamerspiegel in zijn nieuwe badkamer in Istanbul, alsof hij een interview geeft. Zijn handdoek hangt netjes opgerold rond zijn middel. Hij is een beetje rood van het douchen.

‘‘Natuurlijk, geen enkel probleem,’ zei ik. Wat voor filmpje moet het zijn? Moet ik een handtekening uitdelen, aan een fan van Fenerbahce? Prima, komt voor elkaar. Moet ik mijn schoenveters vastknopen en vastberaden kijken? Want dat kan ik als de beste hoor, vastberaden kijken. Ik kom uit Oss, vastberaden kijken zit in mijn bloed. En bovendien, als er íemand de koning van de onverzettelijke blik is, dan ben ik het.’’

Er springt een verwarming aan.

‘‘Nee? Geen filmpje van veters en een vastberaden blik?’ vroeg ik. De mensen van Fenerbahce schudden met hun hoofden. Ze wilden een filmpje waarop ik juichte, zeiden ze. Ja. Dat kwam wel even aan. Dat was wel even slikken. De voorzitter deed nog eens voor wat juichen is, omdat ik misschien niet begreep wat hij zei. ‘Juichen,’ riep ie, in het Turks, terwijl hij zijn armen in de lucht gooide.’

Morgen moet hij het filmpje opnemen. Vincent spoelt zijn tandenborstel uit, en veegt met een washandje de spiegel in zijn nieuwe badkamer in Istanbul schoon. Vrijwel meteen beslaat het ding weer. Vincent heeft meteen bij aankomst de beste regendouche gekocht. Geld mag geen naam hebben als het gaat over badkamers. Hij kijkt naar zichelf. Daar staat-ie dan: Vincent uit Oss. In Istanbul. Hij probeert te lachen, maar zijn ogen lachen niet mee.

‘Juichen!’ spreekt hij zichzelf toe.

‘Juichen,’ mompelt hij nog maar een keer.

De badkamer is stil geworden. Beangstigend stil. Vincent sluit zijn ogen en denkt aan televisiebeelden uit zijn tijd bij AZ, waar hij juichte aan de lopende band. Beide armen omhoog, één vuist in de lucht, buikschuivertje, in het shirt bijten. Alles kon ie, en hij kwam ermee weg. Elke week meerdere keren. En nu lukt het hem niet meer.

Vincent gooit zijn armen in de lucht. Hij probeert erbij te lachen, maar dat mislukt. Hij zucht, terwijl hij naar zichzelf kijkt, met twee armen in de lucht. Morgen moet hij een filmpje opnemen waarop hij in het geel-blauw van Fenerbahce moet juichen. Maar hij kan het niet meer. Hij is het gewoon verleerd.

Ja, juichen als Harry Kane, dat kan ie wel. Dat heeft ie vaak genoeg gezien. Kin vooruit, schouders een beetje voorover, en twee armen met gebalde vuisten halfhoog de lucht in in. Maar Vincent wil niet juichen als Kane. Vincent wil juichen als Vincent. Als ie zich nou nog maar kon herinneren hoe.

‘Juichen!’ probeert hij nog maar eens. Dan loopt hij naar zijn slaapkamer. Zijn vriendin is niet thuis, die is nog in Nederland. Het is stil in huis. Zwijgend kleedt Vincent zich aan. Zwijgend smeert hij een boterhammetje. Dan stapt hij zijn auto in.

Straks, over een uurtje of twee, gaat hij een filmpje opnemen. Hij gaat in zijn nieuwe shirt voor de camera staan, en dan gaat hij juichen. ‘Voor als je een goal maakt, dan kunnen we dat delen op de sociale media,’ had de persvoorlichter uitgelegd. Vincent had alleen maar geknikt.

Alvast juichen voor wanneer hij scoort. Voor áls ie scoort. In zijn nieuwe pak, in zijn nieuwe auto, rijdt hij naar de club. Hij zet muziek op. Toto. ‘Is it gonna get easier than trying to break the chains around my heart,’ zingt Vincent mee.

Een uur later zit het erop. Kin omhoog, twee armen tot vuisten gebald, halfhoog de lucht in. Met een oerkreet erbij, zelfs.

Vincent heeft toch maar gejuicht als Harry Kane. Alleen voor deze ene keer. Want ja, waar moest hij zijn juichen anders op baseren? Misschien begint hij volgende week dan ook weer met goals maken.


Edgars leesadvies