'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Hoe Eric Gudde Barcelona naar Nederland kreeg

Catalonië ligt onder Spaans vuur, en er wordt al gesproken over wat dat met de positie van de plaatselijke FC zal doen. Martijn Neggers stelt zich voor hoe het eruit zou zien als de club van Cruijff, Messi en Ronaldinho naar Nederland zou komen. Dat vraagt om een preconstructie.

? #ForçaBarça

Een bericht gedeeld door Jasper Cillessen (@jaspercillessen) op

‘Goedemiddag, dames en heren,’ begint Eric, met een voorzichtige glimlach op zijn gezicht. ‘Het mag misschien een verrassing heten, maar vanaf nu gaat het allemaal goedkomen. Het was een behoorlijk getouwtrek, en Jan Smit was het er aanvankelijk niet helemaal mee eens, maar ik heb goed nieuws: met ingang van vandaag wordt FC Barcelona, Cruijff indachtig, toegevoegd aan de Nederlandse competitie.’

Even is het perszaaltje van de KNVB stil. Eric knijpt een paar keer in zijn lege plastic koffiebekertje. Het knisperen van het witte kunststof is door de microfoons van alle omroepen te horen.

‘Niet slecht, toch?’

Het blijft stil. Valentijn Driessen steekt zijn hand op.

‘Ja, Valentijn?’

‘Dit is bezopen,’ verzucht Driessen. Driessen ziet er vermoeid uit. Een week lang heeft hij gespeculeerd over waar deze persconferentie over zou gaan. Een week lang heeft hij zitten vissen, maar sinds Smit en Gudde samen aan het roer staan, lekt er geen druppel meer uit op de burelen in Zeist. Voor het eerst in jaren heeft hij weer eens zijn best moeten doen. Houdt ie niet van. Gisteren heeft hij bij Voetbal Inside uit pure armoede maar verteld dat hij er zeker van was dat de KNVB Foppe de Haan zou gaan aankondigen als de nieuwe Technisch Directeur.

‘Honderd procent’ had hij gezegd, toen Van der Gijp hem, met één arm op zijn schouder had gevraagd hoe zeker hij van zijn zaak was. En nu dit.

‘Valentijn,’ gaat Eric verder. ‘Ik begrijp je verbazing. Niemand had dit aan zien komen. Maar ik denk altijd maar: als je het gaatje ziet, dan moet je de bal inspelen. Dit is een hele grote kans voor het Nederlands voetbal. Dacht je nou écht dat Foppe zou komen? Lees je je eigen krant niet? Barcelona wil al maanden weg uit La Liga. Een zelfstandig Catalonië betekent een nieuwe toekomst voor de drie niet-meer-Spaanse clubs. Niemand kwam eerder op het idee. Ja, Frankrijk en Duitsland, maar die waren domweg te laat. Die vechten op dit moment over Espanyol. Nederland heeft eindelijk weer een voortrekkersrol kunnen nemen in Europa.’

Valentijn gaat achterover zitten, en verzucht nog maar eens dat het bezopen is. Kees Jansma steekt zijn hand op.

‘Kees.’

‘Waar gaat Barcelona zijn wedstrijden spelen? In Camp Nou?’ Kees neemt zijn bril af en tuit zijn lippen een keer. Hij probeert zo kritisch mogelijk te kijken, maar de verwarring lijkt ook Kees te veel te zijn.

‘We zaten te denken aan het oude stadion van HFC Haarlem. Er zijn as we speak een paar mensen daar de boel een beetje aan het opknappen. We verwachten wel wat publiek natuurlijk. Ajax had onlangs een partijtje stadionstoeltjes in de aanbieding, dus die zijn we momenteel in de tribunes aan het schroeven.’

Weer wordt het even stil.

‘Dus we krijgen straks Messi op het kunstgras van het Kasteel?’ oppert Kees, met een groeiend enthousiasme in zijn stem.

‘Messi is gisteren verkocht aan Bayern Munchen,’ mompelt Gudde.

‘Suárez?’

‘Manchester City.’

‘Mascherano? Alba? Dembélé?’

‘Allemaal weg.’ Eric Gudde probeert zijn antwoordt een beetje weg te moffelen onder een kuchje.

‘Eric,’ breekt Wilfred Genee in. ‘Welke spelers komen er wél over?’

Gudde kijkt opzij. Naast hem zit Jaap Stam, de sinds afgelopen december aangestelde nieuwe Bondscoach. Die houdt zijn lippen stijf op elkaar. Gudde draait zijn hoofd de andere kant op. Ook Jan Smit houdt, voor het eerst in dertig jaar zijn mond.

‘Jasper Cillessen.’

‘Jasper Cillessen, en?’

‘We zijn bezig met Valverde, maar eigenlijk vinden we dat een Catalaans-Nederlandse topploeg een Nederlandse coach moet hebben.’

‘Dus?’

‘Gertjan Verbeek en Bert van Marwijk hebben zich gemeld. Qua spelers denken ze geloof ik aan Lex Immers. Die heeft al aangegeven dat Barcelona een jongensdroom voor hem was.’

Weer is het stil. Na een paar seconden kijkt Gudde de zaal rond.

‘Goed, nog vragen?’

‘Dit is bezopen, Eric,’ roept Valentijn nog maar eens, en staat boos op. Een week later speelt FC Barcelona zijn eerste wedstrijd in Haarlem, tegen Roda JC. Het wordt 0-2. Twee penalty’s van Lex Immers.