'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Frank Lammers, de knuffelsupporter van heel Nederland

Frank Lammers verenigt aartsvijanden als bloedbroeders, en alle supportersverenigingen dingen naar zijn hand. Hoe kan het toch dat één man, die zo overduidelijk gewoon is gebleven, alsmaar alle harten blijft stelen? Tim Notten sprak met heel De Herdgang en vond belangrijke antwoorden.

Door , in categorie: Column Verhaal op . Tags: , , , , ,

Frank Lammers is vermoedelijk de goedmoedigste supporter van Europa. Misschien wel van de wereld. Als Frank aan het woord is lijkt elke lettergreep aan te sturen op een dijenkletser. Hij klinkt zonder uitzondering als je grote broer die je met een geruststellende grijns uit een penibele situatie komt redden en daar moeiteloos in slaagt, zelfs al heb je net op het schoolplein een kitten staan villen.

Als ze Frank Lammers met een parachute uit een vliegtuig hadden geduwd boven Charlottesville, dan waren heel dat Alt-Right en Black Lives Matter elkaar nog voor de avond huilend in de armen gevallen. Want waar Frank Lammers komt, ontstaat terstond een bubbel vol gezelligheid, liefde en compassie, waar niemand ooit nog uit weg wil. Wellicht is Frank Lammers daarom de enige supporter waarvoor al jaren een transfermarkt bestaat.

Twee keer per seizoen wordt er van alle kanten aan Frank Lammers getrokken. Het Legioen, de F-Side, de Bunnikside, de North Side en de Kingsside, zo’n beetje elke supportersvereniging wil hem wegkopen. Maar Frank Lammers is behalve iedereens favoriete knuffelsupporter ook hondstrouw aan zijn Lampies. Bovendien zijn geld en status voor Frank Lammers ongeveer net zo belangrijk als een suikervrij dieet. Nee mensen, onze Frank staat als geen ander huizenhoog boven de partijen.

Wie anders dan Frank Lammers krijgt vier jonge Ajaxvoetballertjes zo gek om een doelpunt van Danny Koevermans na te spelen? Als Johan Derksen ze had gevraagd om de laatste treffer van NEC te komen naspelen, dan was er een supportersbus tjokvol F-Side naar Nijmegen gekard om Johan van zijn knieschijven af te helpen. Zo niet bij Frank Lammers. Dan wordt het een middag op het veld om nooit te vergeten. Dan komt Studio Voetbal gezellig buurten, en VI, en RTL7 en iedereen zingt en balt en slaat elkaar gebroederlijk op de schouders. Want dat is Frank Lammers.

Waarschijnlijk vertel ik u niets nieuws. Maar waar die rotsvaste liefde voor PSV vandaan komt, dat weet u vast niet. Die stamt nog uit de tijd dat Frank Lammers zelf heerste over de vaderlandse voetbalvelden. Want de sympathieke Brabander was ooit de spits van Mifano, het beruchte Mierlo Faal Nooit, uit – jawel – Mierlo. Al in zijn voetballende jaren was notoire charme daarbij zijn belangrijkste wapen. Ook op die gedenkwaardige dag waarop hij plots oog in oog stond met de keeper van Jong PSV. Frank haalde zijn beste schaarbeweging uit de kast, maar struikelde over de bal. Als een zwaan gedrenkt in olie ging hij neer.

Het stadion hield de adem in, terwijl Frank Lammers zijn gezicht zo diep mogelijk in de grasmat begroef. Tot zijn eigen linksback giechelend riep: ‘Lepra Lammers’. Het bleken bevrijdende woorden. Alles en iedereen op en om het veld gierde het uit. ‘Lepra Lammers! Lepra Lammers!’ klonk het uit duizenden kelen, en zelfs een kind kon horen dat dit een eretitel was, een geuzennaam, dat in die twee woorden alle liefde van al die mensen voor Frank Lammers besloten lag. De blijdschap op de gezichten toen Frank verlegen overeind krabbelde en schuchter grimaste. De PSV-keeper die bulderend van het lachen riep: ‘deze is voor jou, Lepra Lammers!’, en met een ferme zwaai de bal in zijn eigen doel mikte: 6-0 voor Mierlo, de scheids floot af en de hele meute vertrok naar de kroeg, waar het – het zal u nauwelijks verbazen – nog lang reuzegezellig bleef.

Frankie Lammers. Onze Frankie. De Frankie die boodschappen doet voor heel Nederland. Hij is ook uw Frankie. Want of u nu met uw kinderen in de ArenA dingen roept over kakkerlakken, of in de Kuip liedjes zingt over Sylvie Meis, als Frank opstaat en de polonaise inzet, dan haakt u aan. Waar of niet?