'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Engels degradatievoetbal, oftewel: de BSW-toto

Als herbstmeister heeft een teamleider geen klagen en ook de Nieuwsjaarsreceptie bij Wartburgia van afgelopen zaterdag was met wat warms te eten en iets kouds te drinken prima voor elkaar. Er is even geen voetbal, dus tijd voor een bespiegeling over het type voetbal dat ik het liefst zie… Engels degradatievoetbal.

Door , in categorie: Column op .

 

Al jaren volg ik de Serie A en de Spaanse Primera Division met slechts één oog, als mijn oudste zoon Ziggo Sport kijkt dan kijk ik soms op van mijn boek, als ik aan hem merk dat er gescoord is.

Ook de Bundesliga volg ik totaal niet, na twee bezoekjes aan thuiswedstrijden van Schalke 04 waar zo slecht gevoetbald werd dat we al snel ontdekten dat het veel leuker is Duitsland te bezoeken zonder voetbal, gewoon direct naar het centrum van Düsseldorf en een leuk biertentje opzoeken.

Alleen Engels voetbal volg ik, een beetje. Ik weet dat Manchester City bovenaan staat en nog niet verloren heeft dit jaar. Spelen best leuk voetbal. Ik weet dat Tottenham goed draait, ik zag laatst Arsenal tegen Chelsea en dat was ook wel aardig. Vooral kijk ik naar de stand op teletekst. En dan kijk ik onderin, naar specifiek drie groepjes ploegen.
Helemaal niet zo ingewikkeld.

In Nederland hebben we PSV, die staan bovenaan. In Engeland hebben ze BSW, en die ploegen staan onderaan.
Ieder jaar draaien er in de Premiership een stuk of tien clubs mee met een naam die begint met een B, een S of een W. En die clubs spelen degradatievoetbal. De vraag is: wie gaat er uit?

Vorig jaar was dat Sunderland. Watford en Burnley en Swansea haalden het net. Het jaar daarvoor was een rampjaar omdat Newcastle en Norwich met N-en begonnen te strooien onder de streep, maar in 2014-2015 was Burnley de klos.

Momenteel zijn de onderste zes plaatsen (een topjaar!) in handen van een club die begint met een B, een S of een W.

Dit jaar zijn dit de clubs:
B: Burnley, Brighton & Hove, Bournemouth
S: Southampton, Stoke en Swansea
W: Watfort, West Ham, en West Bromwich Albion

Dit zijn de teams die nu al de mouwen op moeten stropen. Gegarandeerd dat er een paar degraderen.

De B’s doen het aardig. Burnley staat zelfs zesde en Brighton is veilig met een dertiende plek. Watford is stug tiende.
Omdat het eerdergenoemde Newcastle won van Stoke afgelopen week staan momenteel West Ham, West Bromwich Albion, Southampton, Stoke en Swansea, en Bournemouth onderaan.

Op drie van de laatste vier plaatsen staat een club met een S, waaronder mijn favoriete club Southampton, omdat Matt leTissier daar vroeger speelde. Toch gok ik op Bournemouth om uiteindelijk helemaal laatste te worden. Die naam klinkt voor geen meter, behalve in de Championship, daar past Bournemouth prima.

Vult u die BSW-toto maar in, en geniet van het Engelse degradatievoetbal!


Edgars leesadvies