'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

El Clasico – de Afscheiding

De afscheiding van FC Barcelona en Real Madrid is volop aan de gang; El Clasico wordt werkelijkheid.

Door , in categorie: Column op . Tags: , , , , , ,

CP San Cristóbal heeft een probleem. Net zoals Girona, Federació Catalana de Futbol, Terrassa en CF Badalona moeten zij het straks opnemen tegen het grote FC Barcelona. De clubs hebben het Spaans benauwd door de afscheiding van FC Barcelona en Real Madrid.

Alle Catalaanse voetballiefhebbers hebben zich de hele week op het Placa de Catalunya verzameld, waar op het bordes zo nu en dan de nieuwe presidente Lionel Andrés Messi Cuccittini verschijnt. Ze zijn hier verzameld om hem een warm hart toe te dragen, maar ook zeker om hem te beschermen van een eventueel politioneel ingrijpen, waarvoor Spaanse vorst Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro eerder in de media heeft gewaarschuwd.

El Clasico is nog nooit zo publiekelijk en potsierlijk uitgespeeld. Burgers bestormen te pas en te onpas bewapend de arena, Messi en Ronaldo spelen met een kroon op hun hoofd en de wereldpers zit er nog meer bovenop dan ooit. De rest van de voormalige Spaanse competitie blijft bevend achter, in de hoop dat zij niet tegenover El Presidente komen te staan. Van Barca winnen was al nooit een optie, maar is vanaf heden ook bij wet verboden.

Volgens de beide kersverse presidenten is de opstelling van hun ministerraad op dit moment compleet, en hoeft men zich tot en met de volgende transferdeadlines in elk geval geen zorgen te maken. De opstelling is eigenlijk onveranderd sinds ze hen live voorstelden, toen nog zonder publiek, tijdens de El Clasico bijeenkomst. Voor Catalonië betekent dit dat Marc-André ter Stegen zich bezig gaat houden met de portefeuille Veiligheid en Justitie, Aleix Vidal Kunst en Cultuur onder zijn hoede neemt, Gerard Piqué heeft Media als pakket, Samuel Umtiti Infrastructuur en Milieu zal bezigen, Jordi Alba Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor zijn rekening neemt, Ivan Rakitic Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sergio Busquets heeft Defensie, Andrés Iniesta neemt Sociale Zaken en Werkgelegenheid waar, Luis Suárez heeft Volksgezondheid en Welzijn als portefeuille. Allemaal nemen ze het onderdeel Sport een beetje onder hen hoede, Messi benadrukt dat dat is wat hen bindt.

Het meest verrassende aan de verdeling bij Real Madrid’s kabinet is Karim Benzema, die een nieuwe portefeuille heeft toebedeeld gekregen, namelijk Cristiano Ronaldo zelf. De president van Spanje heeft zichzelf tot ministerpost gemaakt. Hoe dit er in de praktijk uit zal zien is tot nog toe een raadsel, welke functies bij deze taak horen ook.

El Clasico is op dit moment elke dag live te volgen via hun eigen kanalen. Vragen over de gang van zaken kunnen getweet worden aan Gerard Piqué.