'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

een vijfde nieuwe heup en twintigers met incasseringsproblemen

Geen vrolijk medisch nieuws kreeg stand-in grensrechter Jan van Mersbergen van een van de veteranen toen hij afgelopen zaterdag langs de lijn heen en weer hobbelde. Zijn team van twintigers leed aan een andere, moeilijker te bestrijden kwaal.

Door , in categorie: Column op .

Het seizoen van Wartburgia heren 2 werd hervat met een bekerwedstrijd tegen Odin 5 uit Heemskerk. Op het eerste oog niet zo’n bijzondere ploeg maar ze wonnen wel de beker twee jaar geleden, in het seizoen waarin wij in de kwartfinales werden uitgeschakeld, na strafschoppen, in Alkmaar.

Een niks-aan-de-hand-wedstrijd, behalve dan dat we geen wissels hadden en dus ook geen wisselspeler die kon vlaggen. Dus ik pakte het vlaggetje maar op en sjokte met mijn kapotte knie langs de lijn waar veteraan Rolf kwam melden dat hij de vierde speler van ons veteranenteam is die aan een nieuwe heup toe is. Dat zijn in totaal vijf nieuwe heupen, want Henk heeft zowel links als rechts een nieuw kunsttof gewricht.

Niks aan de hand, zeker niet na de 2-0, behalve de scheidsrechter die voor werkelijk niks floot. Geen probleem, als er niet gefloten wordt dan voetbal je door, zou je zeggen, maar voor de huidige generatie twintigers werkt dat anders. Gebeurt er iets en die beste man fluit niet, dan ga je praten en vloeken en schreeuwen, met veel gebaren en verongelijkte gezichten waar professionele mimespelers nog veel van kunnen leren.

De scheidsrechter kreeg de schuld voor iets wat hij niet deed, want in feite is niet fluiten niks anders dan door laten spelen. Het probleem van deze jongens: ze kunnen niet incasseren.

Ik stond in de tweede helft naast de dug-out waar de gewisselde spelers van Odin zaten. ‘Goeie ploeg, hebben jullie,’ zeiden ze. ‘We zijn volstrekt kansloos.’

Dat was voorbarig, want ik zag die jongens van ons zelfs bij een 2-0 voorsprong praten en vloeken en schreeuwen, gebaren maken verongelijkte gezichten trekken, en gele kaarten pakken, en het was nog tien minuten en Odin maakte na een flipperkastje de aansluitingstreffer en kreeg toen een corner.

Je kon erop wachten: in plaats van die bal weg te koppen werd er gepraat en geduwd en gebaard: een jongen van Odin ging neer, onze aanvoerder kreeg rood, de penalty werd benut.

Tegen deze matige vriendenploeg draaide het dus uit op een strafschoppenreeks en u kunt het al voorspellen, die werd verloren, met 4-5.

De veteraan met zijn versleten heup schudde zijn hoofd. Ik leverde de vlag in bij de scheidsrechter met het ijskoude ongebruikte fluitje en feliciteerde de mannen uit Heemskerk met hun zoveelste bekerstunt. Welverdiend.

Als je zo veel beter bent maar je lult jezelf op deze manier uit de wedstrijd, dan verdien je geen plekje in de volgende ronde. Die boys zouden met oordoppen in moeten spelen, dan horen ze zichzelf niet mekkeren en mopperen.

Gauw maar weer een oefenwedstrijdje, vanavond, en dan de competitie weer in. Ik bedoel, die jongens gaan hun eerste competitiewedstrijd spelen als ik mijn tweede carnavalsdag in Venlo vier.

Schandalig is niet het aanstellen van een serieuze scheids voor een bekerwedstrijd, dat doet de knvb heel goed. Schandalig is dat er op vastelaoveszaterdag gevoetbald moet worden. Wie verzint dat?


Edgars leesadvies