'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Een smeekbede aan Louis van Gaal

Vincent Cardinaal is Spartaan, en doodziek van de vernedering door Feyenoord. Alex Pastoor is dood, maar er is een man die het tij kan keren. Louis van Gaal heeft een afspraak met de geschiedenis openstaan.

Door , in categorie: Column op . Tags: , , ,

Dag Louis,

Hier Vincent Cardinaal. Wij kennen elkaar niet, of nu ja: ik ken jou natuurlijk wel, jij mij niet. Al hebben we elkaar eens de hand geschud. Dat was in de catacomben van het Kasteel. Jij had gesproken op een bijeenkomst, ik had een andere schnabbel en we passeerden elkaar toen ik onderweg naar het toilet was. Toen vroeg ik of ik je de hand mocht schudden, en dat mocht. Vond ik te gek. De reden dat ik je nu schrijf, is omdat ik weer een gunst te vragen heb, en andermaal heeft het iets met Sparta van doen. Ik wil graag dat je coach van Sparta wordt. Ik wil dat je ons gaat behoeden voor een nieuwe degradatie, want als dat gebeurt, weet ik zeker dat het minstens tien jaar gaat duren voor we weer eens terugkomen. En ik heb de laatste jaren te vaak in het Kasteel gezeten tijdens wedstrijden tegen Helmond Sport, FC Oss of Telstar. Dat nooit meer.

Sparta verdient ook beter. En dat weet jij ook. Misschien vraag je je af waarom ik je zo vrijpostig tutoyeer, maar dat doe ik omdat we beide Spartaan zijn. Alle anciënniteit leg ik terzijde omdat dit een emotioneel beroep is, en daar past geen formaliteit. Mocht je het toch vervelend vinden, dan heb ik nog een tweede reden om een iconische coach als Louis van Gaal zomaar aan te spreken alsof we samen geknikkerd hebben. We zijn allebei op 8 augustus jarig (net als Roger Federer, Dustin Hoffman en Hilbrand Nawijn, maar laten we die laatste maar stilhouden). Als dat geen band schept, nou dan weet ik het ook niet meer, hoor.

Terug naar Rotterdam, naar het Kasteel, of eigenlijk: Woudestein. In het stadion van de Hoer van de Rotterdam, pardon, FC Oud Papier, sorry, Excelsior deed je iets voor Spieren voor Spieren. Dat is het sympathieke goede doel waar je je al decennia hard voor maakt. Het siert je. Maar dat is toch uiteindelijk geen bevredigende dagbesteding voor een veldheer als jij? Je zei er verder dat de situatie bij Sparta je pijn doet. Nou, mij ook Louis. En met mij nog veel meer Spartanen. Daarom: kom voor de groep staan.

Nu weet ik dat je zoiets niet direct overweegt, maar wat heb je te verliezen? Komaan, Louis, doe het gewoon. Met Truus sjiek uit eten, of in Portugal met jaloezie naar het iets grotere zwembad van je buurman Ronald Koeman turen: dat is toch ook niet alles? Nee, naar Sparta! Alleen jij krijgt onze held Michel Breuer weer totaal betrouwbaar, alleen jij gaat de door Pastoor kapotgewisselde Thomas Verhaar weer kunnen opkalefateren. Zie je het al voor je? Jij, soeverein langs de lijn op het Kasteel. Langzaam krijg je rood-wit weer aan het swingen, Don Leo haalt een goeie spits voor je en klaar is kees. Eeuwige dank zal je doel zijn. En, niet om lullig te zijn: Sparta heeft jou ook veel gegeven. Hoewel je als speler de draaicirkel van een tweedehands vrachtwagen uit Slowakije had, mocht je honderden wedstrijden de spil van de ploeg zijn. De ploeg die Hamburg Europacuphouder HSV versloeg. Die euforie, Louis: die willen we zo graag weer. En jij kunt hem brengen. Doe het. Alsjeblieft.

Vincent.