'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Drita

Af en toe plaatst Team Edgar een gastbijdrage. Dit keer een verhaal van spoken-worddichter Luan “L-Deep” Buleshkaj. over de klassieker Prishtina – Drita.

Door , in categorie: Column Gastcolumns op .

Elke voetballiefhebber in Kosovo had het de afgelopen week maar over één ding: de laatste speeldag van de competitie. FC Prishtina moest met twee doelpunten verschil winnen van KF Drita om nog kampioen te kunnen worden. Drita, de trots van Gjilan, stond drie punten voor op de club van de hoofdstad en was maar liefst 29(!) wedstrijden ongeslagen. Prishtina speelde officieel thuis maar werkt dit seizoen haar thuiswedstrijden af in het stadion van KF Besa, de grootste rivaal. Stel je even voor dat Ajax een seizoenlang om de week in De Kuip speelt. Aangekomen bij het stadion in Pejë werd al snel duidelijk dat ik niet was aanbeland in Santiago Bernabéu.

Het Shahin Islamistadion houdt een capaciteit van zo’n 8000 mensen, maar er waren natuurlijk veel meer fans op komen dagen. Sommigen zaten op de daken van huizen en anderen konden het duel rustig vanuit hun balkon bekijken. Een enkeling was in de lichtmast geklommen. Ondanks de zwaar bewapende agenten en de reputatie van hooligans in Kosovo heerste er geen dreigende sfeer. Er werden her en der fakkels afgestoken en om de minuut werd iemands moeder uitgescholden, maar ik voelde me niet onveilig. Ik stond met mijn neven en hun vrienden tussen de harde kern van FC Prishtina en had goed zicht op het veld. Prishtina begon het duel met een Montenegrijn, twee Ghanezen en een verdwaalde Congolees. Voor de rest bestond het team uit Kosovaarse Albanezen. FC Drita was al helemaal het boegbeeld van homogeniteit, want er stonden enkel Kosovaarse Albanezen in de basis elf.

Vanaf de eerste minuut was het al duidelijk: Drita hoefde niet te winnen en dat was meteen te merken aan hun spel. Met z’n allen achter de bal en Prishtina het spel laten maken. De wedstrijd begon rommelig en beiden teams oogden erg nerveus. Het niveau was te vergelijken met een maandagavondwedstrijd tussen Helmond Sport en FC Oss. Lange ballen op goed geluk, keiharde charges en hotsknotsbegoniavoetbal. De wedstrijd kwam langzaam op gang en het eerste opvallende moment was ook meteen de ommekeer in het duel: de rode kaart van Debatik Curri. De oud-international van Albanië mocht in de 32e minuut inrukken na een tackle op een aanvaller van Drita. Een oliedomme actie van de ex-speler van Gençlerbirliği en zo kon Drita nog meer achterover leunen. Prishtina had het meeste balbezit, maar wist niks te creëren. Drita loerde op de counter en zakte terug. In de tweede helft bereikten beiden teams een bedroevend niveau. Desalniettemin was het bij vlagen te zien dat Drita een goed voetballende ploeg had, maar zoals gezegd hoefden zij geen aanstalten te maken. De tien van Prishtina geloofden er niet meer in en Drita vond het wel goed. Toch kreeg Dita nog twee levensgrote kansen, maar doelman Visar Bekaj was een sta in de weg. De doelman van Prishtina maakte al met al een hele degelijke indruk en behoedde zijn ploeg van een nederlaag. Naarmate de tweede helft voortkabbelde was het duidelijk dat Drita de nieuwe landskampioen zou worden. De poëtische fans van de club uit oosten van Kosovo hadden een levensgroot spandoek met de tekst Drita është qielli erop. Vrij vertaald: het licht is de lucht, wist mijn neef Kushtrim te vertellen.

Toen het laatste fluitsignaal klonk barstte de vreugde los. De uitzinnige fans van Drita dachten wel twee keer na voordat ze het veld bestormden want overal stonden weloplettende agenten bewapend met Kalashnikovs. Mijn neef vond dat Drita de terechte landkampioen was. Hij volgt de Kosovaarse competitie op de voet en was van mening dat Drita het hele seizoen erg constant was en bovenal een hecht team had. Drita doet deze zomer mee aan de zogenaamde preliminary round. De landskampioenen van Kosovo, Gibratar, San Marino en Andorra spelen een minitoernooi op één speellocatie, met een halve finale en een finale. Dit vindt plaats tussen 26 en 29 juni, tijdens het WK in Rusland. De winnaar plaatst zich voor de eerste kwalificatieronde van de Champions League. De kans is enorm klein, maar wie weet speelt Drita dit seizoen wel in de Allianz Arena.

Dromen mag, het licht is de lucht.

 

* L-Deep, Luan Buleshkaj, is voetbaljournalist, spoken-wordartiest en dichter. Een Kosovaarse Amsterdammer in hart en nieren. Volg hem hier op twitter.


Edgars leesadvies