'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

De eerste spits

Volgens Marcel Keizer is Kasper Dolberg de eerste spits van Ajax. Hoe diep zijn vormcrisis ook is. Hoe vaak hij er ook naast staat. Een monoloog:

Door , in categorie: Column op . Tags: , , , , , ,


Ik ben de eerste spits.

Goed, ik speelde afgelopen zondag even niet, maar laat dat u niet in de war brengen. Īk ben de eerste spits.

De trainer heeft het me verzekerd. U hebt het hem zelf kunnen horen zeggen. Het kan zijn dat ik er een keer naast sta. Dat ik een keer rust krijg. Dat mijn plaatsvervanger toevallig de ene na de andere bal tegen de touwen jaagt en ik daardoor eventjes op het tweede plan raak. Maar dat doet niks af aan het feit dat ík de eerste spits ben.

U moet begrijpen: eerste spits zijn is veel meer dan alleen maar een basisplaats hebben. Dat gaat veel dieper. Of breder. Het is een geuzennaam. Een principeakkoord. De eerste spits kan – en dat klinkt misschien heel gek – bij wijze van spreken in Nigeria wonen en nog nooit in het eerste van Ajax gespeeld hebben. De eerste spits kan bij wijze van spreken al vijf jaar van zijn nek tot aan zijn tenen verlamd zijn. Of dood. Het gaat om het concept. Om het vertrouwen. Het gaat om het moment dat je trainer op je afstapt en zegt: ‘Kasper, jij bent mijn eerste spits’. En dat je het hem daarna nog een keer op tv hoort herhalen. En dat je heus ook wel weet dat het voor geen meter loopt; dat elke bal die je raakt als een dronken zeemeeuw de tribune in zwabbert, en dat je ziet dat je plaatsvervanger zelfs geblinddoekt nog scoort, en dat je denkt: dit komt helemaal nooit meer goed. Maar dat je weet: ik ben eerste spits. De trainer heeft het gezegd.

Ik kan uit vorm zijn. Ik kan op de tribune belanden. Men kan mijn contract verscheuren en ik kan mijzelf zeven hopeloze ervaringen rijker en tachtig illusies armer terugvinden op het tweede amateurniveau van Slowakije. Het voetbal kan kapotgaan aan hebzucht en handelsgeest, en vervangen worden door eerlijke sporten als korfbal en badminton. Het kan gif uit de hemel regenen; de wereld kan ten onder gaan in wolken van vuur en as; het universum kan imploderen en er kan wetenschappelijk aangetoond worden dat de liefde een leugen is.

Dat kan allemaal.

Maar één ding is zeker.

Ik, Kasper Dolberg, ben de eerste spits van AFC Ajax.

Als u dat maar weet.