'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

De avonturen van Rick en Kevin; Romeinen

Rick Karsdorp en Kevin Strootman beleven als spelers van het mooie AS Roma doldwaze avonturen. Zo nu en dan tekent Team Edgar er een voor u op. Vandaag zitten de gezworen vrienden lekker een dagje aan het zwembad.


‘Godsamme’, mompelt Kevin Strootman, terwijl hij gebiologeerd naar een gevulde koek zit te staren. ‘Hoe krijgen ze dat spul er nou toch ín? Die koek is helemaal dicht en toch is ‘ie gevuld.’

In de plastic klapstoel naast het zwembad zucht Rick Karsdorp: ‘Dat is met een kerstkalkoen toch ook, Kevin?’

Kevin denkt even na.

‘Nee Rick, een kalkoen heeft een anus. Daar proppen ze al die groenten en spek in. Een gevulde koek heeft geen anus.’

Daar kan Rick niets tegenin brengen. Hij gaat verder met het opblazen van zijn flamingozwemband. Nog even en dan kan hij lekker dobberen. Aan de tuintafel neemt Kevin een hap van de koek.

‘Zullen we een potje schaken?’ vraagt hij met volle mond.

‘Nee, ik wil zwemmen.’

‘Ronddobberen met een gin-tonic zeker?’

‘Dat is hetzelfde.’

Kevin neemt nog een hap. Hij verveelt zich. De coach heeft hem na de afstraffing tegen Liverpool geadviseerd de pers even te mijden. Kevin had voor aanvang van wedstrijd aangekondigd dat Roma op z’n Italiaans zou gaan verdedigen, en het is voor niemand leuk als hij nu met die woorden geconfronteerd wordt. Dus is hij op visite gegaan bij Rick. Rick zit al maanden thuis met een blessure. Hij doodt de tijd in zijn riante achtertuin. De barbecue rookt ononderbroken en zijn zwembad lig vol met opblaasbeesten.

‘Kom op Rick, één potje!’

Rick gooit geërgerd zijn flamingo in het zwembad.

‘Nee. Jij wint altijd.’

Kevin grijnst. Dat is wel waar. Hij kent een, al zegt hij het zelf, vrij briljante reeks van zetten waar Rick altijd weer met open ogen intuint.

‘En als ik nou zonder pionnen speel?’

‘Nee!’

Rick hijst zich uit de klapstoel en springt in het water. Het klotst over de randen en de opblaasbeesten golven angstig op en neer. Kevin zucht. Wat een saaie lul is Rick ook eigenlijk. Dit belooft, zo zonder WK, nog een lange zomer te worden.

Francesco Totti komt, op badslippers en met een Hawaïshirt aan, de tuin inlopen.

’Francesco!’ Kevin steekt zijn hand op. Rick zwaait vanuit het zwembad. Francesco pakt een biertje uit het krat naast de barbecue en maakt het open met zijn tanden.

‘Au, mijn glazuur.’

‘Sukkel!’ roept Rick, die zich op de opblaasflamingo heeft gewerkt en met een zonnebril op zijn gezicht rondjes dobbert.

‘Wil jij misschien schaken?’ vraagt Kevin. Totti schudt zijn hoofd.

‘Ik kan niet schaken.’ Dan klaart zijn gezicht op. ‘Wel dammen!’

‘Dammen is voor mongolen!’ roept Rick vanuit het zwembad.

‘Hé, zo zeg je dat niet!’

Kevin pakt de gevulde koek van tafel en steekt hem uit naar Francesco.

‘Francesco, hoe denk jij dat ze dit spul erin krijgen?’

Francesco neemt de koek aan en kijkt ernaar. Hij denkt lang na.

‘Misschien maken ze eerst het spul? En vouwen ze daarna de koek eromheen?’

Kevin proest het uit.

‘Je kunt koek niet vouwen, Francesco! Dan breekt het!’ Hij pakt de koek af en propt hem in een keer in zijn mond. Francesco neemt een slokje bier.

‘Moeten we het nog over die wedstrijd tegen Liverpool hebben?’ vraagt hij. ‘Want dat was niet goed hè? Misschien heb ik nog wat tips voor jullie.’

‘Hoe vaak heb ik het nou al tegen je gezegd?’ Kevin laat een boer. ‘Wij hoeven die tips van jou niet.’

‘O. O ja.’

‘En zet m’n bier eens terug in het krat. Je koopt je eigen bier maar.’

‘Sorry…’ verontschuldigt Francesco zich. Hij probeert het dopje terug op het flesje te plaatsen maar het past niet meer.

‘Wat een schrale uitvreter ben jij ook eigenlijk, Francesco!’ lacht Kevin.

Rick gooit vanuit het zwembad een frisbee tegen Francesco’s hoofd.

‘Optyfen Francesco!’

‘Hela!’ protesteert de clublegende. ‘Ik ben een clublegende!’

Rick klimt het zwembad uit en begint meer strandspeelgoed naar Francesco te gooien. ‘Clublegende m’n reet! Mijn tuin uit, smerige spaghettivreter!’

Francesco kiest eieren voor zijn geld en vlucht. Kevin kijkt schaterlachend naar Rick, die Totti met rood hoofd achtervolgt tot bij het tuinhekje. Dan staat hij op. Hij loopt naar binnen, pakt een leverworst uit de koelkast en knijpt hem leeg in een van Rick z’n sneakers. Snel gaat hij weer in de tuin zitten. Hij laat de zon op zijn gezicht vallen en sluit zijn ogen. Het leven van een Romein is mooi.