'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Cruijffbot

Door , in categorie: Column Satire op . Tags: , , ,

Toen bekend werd dat Van der Sar na een rampseizoen gewoon blijft waar hij zit en Blind wordt geïnstalleerd in de Raad van Commissarissen wist Team Edgar het zeker: hier klopt iets niet. Hoe kan het toch dat de alsmaar falende top van Ajax steeds maar weer aan mag blijven? Bij elke andere club was de hele technische staf, directie én Raad van Commissarissen al lang met één paniekerige handbeweging van tafel geveegd. Dit zaakje stinkt. Onze onderzoeksredactie dook in de zaak, sprak met een aantal anonieme klokkenluiders en deed een bizarre ontdekking.

Het is midden jaren negentig, Ajax presteert op de toppen van haar kunnen. Johan Cruijff is in het land en bezoekt een thuiswedstrijd van Ajax. Na afloop wipt hij even langs in de kleedkamer, waar op dat moment nog een zestal spelers aanwezig is, waaronder Overmars, Van der Sar en Blind. Een andere speler, die anoniem wil blijven, vertelt ons in vertrouwen wat er vervolgens gebeurde.
‘Cruijff kwam binnen, dat gebeurde wel vaker als hij in Nederland was, altijd gezellig. Iedereen een handje schudden, flesje opentrekken, dat werk. Hij gaf ook altijd een korte toespraak, dat vonden de jongens prachtig. Deed ‘ie die keer ook. Hij zei iets in de trant van “de bal is rond, de gras is groen, als je vaker scoort dan je tegenstander dan win je” – echt, de man was geniaal. Alleen er was iets geks die dag. Ergens halverwege een zin leek het wel alsof hij bleef hangen, alsof er een cd’tje met een kras werd afgespeeld, weet je wel? Hij bleef ook doodstil staan, iedereen schrok. Eerst dachten we dat hij een epileptische aanval had of iets dergelijks, maar het was gekker dan dat. We waren allemaal in de war.’

De speler die we spraken vertelt dat Van der Sar degene was die Cruijff vastpakte en vroeg of het wel goed ging. ‘Hij reageerde niet, bleef dat ene woord maar herhalen. “De. De. De. De. De. De.” We probeerden hem op een stoel neer te zetten, maar er was geen beweging in te krijgen. Alsof ‘ie in beton was veranderd. Da’s gek hè, als je dat meemaakt. Na een paar minuten kwam er opeens een mannetje de kleedkamer binnen, zo eentje in een zwart pak met een oortje in en een zonnebril op. Hij zei niks, liep naar Cruijff, trok zijn overhemd omhoog en toen drukte hij met zijn wijsvingers op de rug van Cruijff alsof ‘ie aan het pinnen was, en er klonken piepjes. Kun je voorstellen wat wij dachten toen?”
Als de beveiliger weggaat praat Johan Cruijff plotseling verder, alsof er niets aan de hand is. Maar Van der Sar vertrouwt het niet. Hij neemt Cruijff in een wurggreep en roept naar Overmars dat ‘ie Cruijffs rug moet bekijken. De twee spelers komen tot een verbijsterende conclusie: onder Cruijffs overhemd bevind zich een geïntegreerde, ingebouwde pc waar Windows 95 op draait. ‘Hij is een robot!’, roept Overmars. De anderen geloven het pas als ze om hem heen drommen en met eigen ogen de kenmerkende screensaver met de gekleurde dansende strepen zien.

De zes spelers worden door een aantal beveiligers naar een klein hokje geleid, waar de voltallige directie van Ajax achter een tafel zat. ‘Ik dacht echt even dat ik aan het trippen was’, zegt onze anonieme bron. ‘Echt, alsof iemand lsd in mijn AA had gestopt. Maar toen werd me opeens een stapel papier onder mijn neus geschoven.’ Die stapel papier is een geheimhoudingscontract, waarin de spelers beloven levenslang te zwijgen over het feit dat Johan Cruijff geen briljante voetballer en coach is, maar een geavanceerde androïde. In ruil daarvoor belooft de staf van Ajax hen levenslange tewerkstelling. ‘We zouden de rest van onze carrière bij Ajax aan de slag kunnen, tegen een riant salaris. En we mochten ook nog zelf kiezen in welke rol dat zou zijn. Zelf wilde ik dolgraag trainer worden, dus dat was snel bekeken. Ik heb getekend, en de anderen ook.’

Vandaag wordt de ArenA dus vernoemd naar een haperende robot, en wordt Ajax geleid door miserabel functionerende oud-profs die met geen koevoet van hun plek te krijgen zijn. De redactie van Team Edgar wenst de club veel sterkte toe.

(de directie van Ajax wilde niet reageren op de onthullingen van Team Edgar)