'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Captain Henk doet je verbazen en ontroeren

Redacteur Teddy Tops vindt iets van Chapions League kijken, en is het eens met een aantal van de nieuwe spelregels die worden bedacht om het allemaal een beetje aantrekkelijker te maken maar doet zelf ook met liefde een duit in het volle zakje.

Door , in categorie: Column op . Tags: ,

Ik zag een fragmentje van iets dat Captain Henk heet voorbij komen. Ik wist op dit moment nog niet dat het van PowNed afkwam, maar naderhand hoefde ik daar niet meer aan te twijfelen. Deze Captain van motorclub No Surrender geeft een uniek inkijkje in zijn bizarre leven. De nieuwe Spaanse leden moesten deze aflevering door een haag motorrijders die hun leren bodywarmertjes hadden opgerold en met duct tape vermaakt tot zwepen. Met een ontbloot bovenlijf liepen de nieuwe leden door de haag heen, hier en daar een rib brekend.

Ik moest een beetje denken aan de Champions League. En dan niet per se omdat die mannen zich ook zo enorm laten uitputten, maar vooral het gevoel dat ik krijg als ik ernaar moet kijken. Het pijnlijke verschil tussen de top en de clubs die onderaan bungelen. Blijkbaar ben ik niet de enige: mensen zappen massaal naar programma’s als Ik Vertrek, Bed and Breakfast, Hollands Next <vul in>  en Captain Henk.

Nu denk ik dat het voetbal misschien zelfs wel een Captain Henk kan gebruiken. Ik denk dat als je een schwalbe probeert te maken onder Captain Henk, je een zwevende rib in je knieschijf kan verwachten bij wijze van waarschuwing. Het zou een troep worden, maar toch in elk geval weer wat kijkers trekken.

In plaats daarvan hebben ze wat vernieuwende spelregels bedacht, daarboven.
Zo mag een aftrap ook naar achter genomen worden. Oke, prima lijkt me. Gebeurt eigenlijk al standaard met een omweg.
Het spel mag niet doorgaan als een team minder dan 7 spelers heeft. Dat vind ik jammer, dat is toch een beetje waar je op hoopt als er een aantal spelers de gele al in de zak heeft en de eerste met rood de arena uit is gesjoeld? Ik wel.
Een speler die geblesseerd raakt mag ter plekke op het veld worden behandeld. Dat mocht nog niet? Jawel, maar nu speelde de rest gewoon nog door, nadat de dader geel had gekregen.

Niet zoveel radicaals dus. Terwijl ik denk dat het voetbal dat best kan gebruiken. Bijvoorbeeld een net in het midden, in plaats van de middellijn. Of dat de keeper altijd in sumoworstelaarpak moet spelen. Of dat je Arjen Robben niet mag aanraken. Of dat in plaats van een gele kaart, Danny Blind naast je rent en je vertelt over zijn dag. Of hakken in plaats van noppen. Of dat iedereen apengeluiden maakt als het publiek binnenkomt. Of dat Captain Henk en Ruud Gullit een vlog moeten opnemen na elke wedstrijd voor een uniek inkijkje in hun bizarre leven.
Ik zou kijken.