'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Brace yourself: summer is coming

Het Nederlands mannenelftal wordt misschien uitgenodigd voor een soort mini-wk in Amerika. Een toernooi voor afvallers van naam en faam. Een soort bal der geweigerden. En belangrijker: léuker dan het grotemensen-WK. Neggers schreef een preconstructie.

Ik weet niet of het waar is, maar ik word er dolgelukkig van. Een paar dagen geleden hoorde ik het gerucht dat Amerika een soort WK voor gevallen grootheden organiseert. Ik stel me zo voor hoe dat eruit moet zien. De KNVB, die bij monde van Eric Gudde van de gelegenheid gebruik maakt en met de op dat moment net nieuwe bondscoach Ronald Koeman, die al vaker met opgestroopte mouwen een sportieve crisis bezworen heeft, en een jeugdig en enthousiast nieuw elftal aantreedt.

Zelfs in de voorronde van het losers-WK begint het spannend. De eerste wedstrijd is tegen Ivoorkust, waar Serge Aurier van PSG en Franck Kessié van AC Milan samen spelen met Wilfried Kanon van het welbekende ADO Den Haag. Om over de aanval Wilfried Bony en Salomon Kalou nog maar te zwijgen. Zware pot. Toch 2-1 voor Nederland. 1-1 tot de laatste minuut, maar in extremis schiet Donny van de Beek, na een fijne voorzet van Nathan Aké, de 2-1 binnen.

De eerste punten zijn binnen. Nederland loopt langzaam warm voor het WK der Gevallen Helden. Kroegen slepen toch hun breedbeeld-tv’s en beamers van de zolder en stromen een paar dagen later langzaam maar zeker vol voor de volgende wedstrijd: Nederland-Chili. Hoewel Chili nog een appeltje te schillen heeft met het Nederlands mannenelftal, worden ze kinderlijk eenvoudig weggezet. Claudio Bravo moet drie keer grabbelen. Boëtius komt twee keer naar binnen na een leep passje van Frenkie de Jong, en Steven Bergwijn maakt de derde, na een venijnige dribbel. Dat Alexis Sanchéz de 3-1 maakt in de 82e minuut, daar maalt eigenlijk niemand nog wat om.

Door naar de kwartfinale. Wales. Moeilijke wedstrijd. Vanwege Aaron Ramsey, Gareth Bale en Ben Woodburn is Ronald Koeman overgestapt op een wat defensievere formatie met vijf verdedigers: Tete, De Ligt, Blind, Aké en Haps. Hoewel het spel beide kanten op gaat, en het klassieke foutje van De Ligt genadeloos afgestraft wordt door de in bloedvorm verkerende Gareth Bale, wordt het 2-2. Penalty’s. Een heldenrol voor Jeroen Zoet, die dríe (!!) penalty’s pakt. Door naar de halve finale. Nederland staat op zijn kop. De eerste straten worden weer oranje geschilderd.

Intussen zijn Schotland, Italië en Ecuador nog in het spel. We loten Schotland. De weg naar de droomfinale tussen de Oranje leeuwen en de op eerwraak gespitste Azzurri lonkt. In de meeste cafés moet je twee uur van te voren aanwezig zijn als je een zitplaats wil. Kroegbazen halen opgelucht adem.

Schotland kan er natuurlijk helemaal geen klote van en wordt met 6-1 weggezet. Wél een blessure voor Kenny Tete, revelatie van het toernooi. Tonny Vilhena – Koeman, wat doe je nu?! – staat linksback in de finale.

‘Het maakt me niet uit waar de coach me opstelt. Ik wil gewoon spelen,’ meldt hij erover, in de persconferentie. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem meldt daags voor de finale contact gehad te hebben met de KNVB. Mocht Nederland het toernooi winnen, zal er geen rondvaart door de grachten komen – we zijn immers geen wereldkampioen, want aan dat hele WK deden we niet mee, dat zou je door alle oranjekoorts haast vergeten – maar wel zullen ze op de platte kar door Arnhem rijden, net zoals Vitesse afgelopen jaar met de KNVB-beker. Marcel van Roosmalen zal verslag doen voor de NOS.

Zo ver komt het helaas niet. We verliezen de finale tegen Italië met 4-1. Kansloos. Wim Kieft analyseert in de rust: ‘Ze zijn gewoon beter. Maar ik vind dit Nederlands elftal veel minder vermoeiond dan het elftal van hiervoor. Ik heb er wel weer zin in, eigenlijk. Dit is toch wel het gelijk van Ronald Koeman hoor.’

Het WK voor losers in Amerika. Overgeproduceerd, veel reclame, en cheerleaders (m/v). Wereldkampioen worden we er niet mee, maar ik heb er nu al meer zin in dan in het WK in Rusland. Ik reserveer mijn stoeltje in het stamcafé alvast.

Brace yourself: summer is coming.