'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Marc Overmars

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Marc Overmars.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: ,

Als er een Nederlandse filmproductie gemaakt zou worden van Charles Dickens’ Christmas Carol, zou de de rol van Ebenezer Scrooge gespeeld moeten worden door Marc Overmars. Bestaat er een grotere vrek binnen het Nederlandse voetbal? Waarschijnlijk niet. Zelfs Dick Advocaat vindt het zo langzamerhand wat gortig worden, en dat zegt wat.

Het geschatte eigen vermogen van Ajax is inmiddels zó groot, dat als Ajax het in losse Euro’s uit zou laten keren, het dak van de Johan Cruijff Arena waarschijnlijk niet meer dicht kan. In gedachten zie ik Marc bovenop die geldberg zitten. Glunderend, alsof hij al dat geld zelf heeft uitgepoept en nu vindt dat het eigenlijk wel lekker ruikt.

Geld stinkt ook niet, dat is waar. Maar voor het zoveelste jaar op rij heeft Ajax dankzij Overmars de selectie niet (tijdig) op orde. Tegen FC Groningen trad Ajax opnieuw aan met een verdediging bestaande uit Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Nick Viergever en Mitchell Dijks. Het Champions League-avontuur zit er alweer op, de Europa League nog halen is schier onmogelijk geworden en in de competitie bedraagt de achterstand op Feyenoord en PSV na twee speelronden al drie punten.

Het is verleidelijk om je daar als niet-Ajacied bij te verkneukelen. Maar door op zijn geld te blijven zitten, bewijst Marc Netto het hele Nederlandse voetbal een slechte dienst. Niet alleen kost het internationaal punten, ook verslechtert de concurrentiepositie van onze competitie.

In Engeland betalen de grote clubs grof geld voor de beste spelers van kleinere Engelse clubs. Mede daardoor kunnen die kleine clubs op de internationale transfermarkt van zich doen spreken, wat de competitie als geheel sterker maakt. Ajax wil zo graag het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal spelen, maar Overmars haalt liever zes weken te laat een matige back uit de Balkan, dan dat hij pak hem beet zeven miljoen neerlegt voor Ridgeciano Haps.

Het wordt tijd dat Overmars ‘s nachts een keer bezoek krijgt van drie geesten.

De geest van het verleden kan Marc mee terugnemen naar de gouden jaren negentig, waarin Ajax met veelal zelf opgeleide spelers internationaal furore maakte. Het is te hopen dat die geest hem vervolgens een bitch slap geeft, en duidelijk maakt dat die tijd nooit meer terugkomt. Je wint de Champions League niet meer met een veredeld jeugdelftal. Sterker nog: je wordt er zelfs geen kampioen mee.

De geest van het heden zou Overmars mee kunnen nemen naar een training van de huidige Ajaxselectie, waarbij hij Overmars zelf laat proberen of hij Mitchell Dijks nog voorbij komt. Ik durf te wedden dat dat lukt. Tenslotte neemt de geest van de toekomst Overmars mee naar de directiekamer van Ajax in 2018, om te laten zien wat onvermijdelijk is geworden. Marcs stoel is leeg. Hij is wieberen.