'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Bananenrepubliek aan de Weespertrekvaart

Een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn, dat is een bananenrepubliek. Na de wedstrijd van afgelopen zaterdag zocht Jan van Mersbergen die definitie op, want bepalend waren die dag niet de tactiek, inzet of het wedstrijdverloop, maar de bananen.

Door , in categorie: Column op .

Gretige linksbuiten

 

Wartburgia 2 delft het goud, de staatsgreep is nabij.

Ik zal geen verwijzingen maken naar Zuid-Amerika, zoals de Amerikaanse schrijver O. Henry in 1904 deed in zijn boek Cabbages and Kings waarin de typering bananenrepubliek voor het eerst voorkwam, over armoedige landen in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.

Wat groeit daar, geel en krom? Wat bloeit daar? Wat speelt daar?

Een hedendaagse machtsstrijd aan de trekvaart in de Watergraafsmeer waar buurkolonie JOS (niet te verwarren met de VOC) de hete adem voelt en met knikkende knietjes deze week door zal proberen te komen op weg naar de grote finale, komende zaterdag.

Een elftal bananenschillen in de kleedkamer, op de bankjes. Een gretige linksbuiten. Geen export maar invoer.

Krachtvoer van de grote zuidvruchtexporteurs United Fruit Company (Chiquita) en Standard Fruit Company (Dole). Werkt goed. De economische macht van deze Amerikaanse bedrijven is groter dan de politieke macht van lokale regeringen, en al helemaal groter dan de macht van de bevolking van deze landen.

De Geuzen mogen Leiden en Den Brielle ontzet hebben, tegen ons deel van de hoofdmacht dat de titel ruikt waren ze kansloos en in tegenstelling tot hoe het er in een trotse bananenrepubliek aan toe gaat werkte de scheidsrechter niet mee.

Onze hoofdfluiter, met het postuur van Luige en het kapsel van Collina, keurde eenvoudig in de laatste minuut de 2-0 af en blies in een ruk door voor het eindsignaal.

Geen monsterscore, wel drie punten aan boord van de Vliegende Wartburg.

De Egyptische tv zond beelden uit van deze afgekeurde goal en tot diep in Indonesië is verbaasd gereageerd op het buitenspel van lange tijgerdragende nummer 10.

Op de Wartburg echter worden geen beelden teruggekeken, deze hongerige moderne bananenrepubliek is op weg naar zaterdag, twaalf uur.


Edgars leesadvies