'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Ik ook!

Teddy Tops over hoe alle mannen van elkaar bleken te houden en pruiken hier een symbool voor werden.

Door , in categorie: Column op . Tags: , , ,

Het is minus drie graden, een nieuwe elfstedentocht staat voor de tweede keer deze winter in de steigers maar volgens een man die op televisie met een stok in het ijs prikt zal het helaas ook nu niet doorgaan, het ijs is te dun en de vorst houdt niet lang genoeg aan. De presentator kijkt beteuterd in de camera, de man met de stok in het ijs veegt een traan uit zijn ooghoek en gebaart dat ze snel van het ijs af moeten om een natte broek te voorkomen.

Na de reclameboodschappen volgt een speciaal ingelaste persconferentie. Achter het bureau met daarop microfoons in alle mogelijke kleuren, stuk voor stuk verwachtingsvol naar het midden gericht, staan Onze Jongens. Cameramannen zijn bezig hun posities in te nemen, stellen nog wat scherp, poetsen een lens en drukken zich voor de ander. Statiefpootjes worden gehaakt. De conferentiezaal in Grand Café Huis Ter Duin in Noordwijk met de blauwgrijze hardplastic klapstoeltjes vult zich met rumoer.

Strootman en Depay zitten het dichtst bij de microfoons en nemen het woord. Zij de gouden stoeltjes, de journalisten de blauwe. Het valt direct stil in de sfeerloze hal.

“Wij komen uit de kast.” dan een pauze, stilte.
“Wij houden allemaal ook van mannen.”, benadrukt Strootman.
“Wij houden ook van onze vrouwen, van onze ouders en kinderen, maar zeker net zoveel houden wij van elkaar.”
“Wij houden van ons verkleden, van slidingbroekjes, van het gevoel na een mooie goal, van winnen en van felle pakjes.”
Pröpper houdt een nieuw tenue boven zijn hoofd. Het heeft alle kleuren van de regenboog. Na een korte stilte staat een van de journalisten op, en zegt:
“Ik ook. Ook ik houd van mannen.”
Er klinkt geroezemoes. Dan het geluid van het ijzer van de stoeltjes die over de gietvloer schrapen.
“Ik ook!” klinkt het van achteruit.
“Ik ook!” roept een cameraman.

Iedereen staat op en geeft elkaar lange knuffels. Sommige mensen zijn zichtbaar geëmotioneerd. De deuren van het Grand Café Huis Ter Duin gaan open, en de stoet journalisten, cameramannen en voetballers stroomt naar buiten. Ze dragen het tenue. En in elke straat die ze inslaan komen de mannen uit hun huizen.
“Ik ook!” roepen ze, en ze sluiten zich aan. Er worden pruiken, hoeden en snorren gedragen. Iedereen joelt en applaudisseert onophoudelijk. John de Bever loopt voorop en zingt een lied. René van der Gijp heeft zich prachtig uitgedost, en roept met de tranen in zijn ogen “Ik ook, godverdomme! Ik ook!” Iedereen in heel Nederland kijkt het item helemaal af, voordat ze de televisie uitzetten. Op Twitter waait een flufje stro voorbij. Iedereen is gelukkig. Ik ook.