'Haben Sie eine Stunde?'
- Leo Beenhakker

Wieberen: Lasse Schöne

In de rubriek ‘Wieberen’ schrijft Frank Fabian van Keeren wekelijks wie uit de voetballerij zo snel mogelijk zijn biezen zou moeten pakken. Deze week valt het doek voor Lasse Schöne.

Door , in categorie: Wieberen op . Tags: , ,

Misschien kent u het liedje ‘Helemaal niets in Amsterdam’. Feyenoordsupporters zingen dat graag, als Ajax aan het einde van een seizoen met lege handen staat. Het is eveneens populair onder PSV’ers. En ook Groningers, NAC’ers en supporters van MVV heffen het graag aan. Ja, eigenlijk is het geliefd in heel het land. 

Het gaat als volgt:

Helemaal niets in Amsterdam
Helemaal niets in Amsterdam
Helemaal niets
Helemaal niets
Helemaal niets in Amsterdam

De tekst is eenvoudig en heeft een hoog potje-met-vet-gehalte. Je kunt het eindeloos doorzingen, en na inname van de juiste chemische cocktail houden sommige supporters het dan ook uren vol.

In Amsterdam snappen ze niets van dat hoongelach. Veel Ajacieden denken het te snappen, want het moet wel afgunst zijn. Van Rotterdam tot Groningen en van Alkmaar tot Maastricht zijn ze allemaal jaloers op de successen van Ajax. Maar dat is het niet. In de afgelopen dertig jaar werd PSV vijftien keer kampioen van Nederland en Ajax elf keer. Toch gaat er niemand schuimbekken, als PSV eens een titeltje misloopt. Of wint.

Ook Lasse Schöne weet niet hoe het komt. Dat is vreemd, want Lasse weet dingen. Wie er kampioen wordt, bijvoorbeeld. (Spoiler: Ajax.) En ook wie het niet worden. (Spoiler: PSV en Feyenoord en de rest van Nederland.) PSV ligt weliswaar een straatlengte voor op Ajax, maar Lasse is er zeker van: de koppositie komt snel in zicht.

Lasse Schöne kan dat goed inschatten, want hij heeft ervaring met inschatten. Vorig seizoen schatte hij namelijk al week na week in dat Feyenoord de koppositie uit handen zou geven en dat Ajax alles zou blijven winnen. Ajax wint immers altijd alles. Met voetbal dat des Ajax’ is. Want Ajax is Ajax. Amsterdamse branie noemen ze dat, en daar houden de supporters van Ajax wel van.

De rest van Nederland begint het inmiddels ook steeds meer te waarderen.

Als Lasse Schöne nog niet weet wat hij wil worden na zijn voetbalcarrière, dan is kermisattractie misschien een idee. Het land doorkruisen en voor een paar euro toekomstvoorspellingen doen. Wie wordt er kampioen van Nederland? Ajax! Wie wordt de nieuwe bondscoach van Oranje? Iemand van Ajax! Hoe komt het Nederlandse voetbal er weer bovenop? Door Ajax!

Zorgen voor later, want Lasse Schöne denkt helemaal nog niet aan stoppen. Zijn inschatting is, dat hij nog jaren meekan op dit niveau. En dat hij ook volgend seizoen gewoon een basisplaats heeft.

Daar denkt het technisch hart van Ajax vast anders over, als in mei heel Nederland weer begint te zingen.

Helemaal niets in Amsterdam.